Pikantna chrupiąca ciecierzyca pieczona jest absolutnie uniwersalna. Można go podawać zamiast grzanek do zup, posypywać sałatkami, ale przede wszystkim jest pożywną i smaczną przystawką, która może być świetną alternatywą dla grzanek czy frytek.
Smak sam w sobie neutralny, ciecierzyca pozwala na niekończące się eksperymenty z przyprawami i przyprawami, które za każdym razem dodają przystawce nowego smaku. A sam proces jego przygotowania urzeka swoją prostotą. Wystarczy dodać trochę oleju, doprawić ziarna szczyptą lub dwoma pikantnymi przyprawami, a następnie po prostu usmażyć na patelni lub w piekarniku do uzyskania chrupkości.
Ten doskonale doprawiony przepis na chrupiącą pieczoną ciecierzycę to świetna przekąska lub dodatek do sałatek! Są łatwe, aromatyczne i zdrowe! Wegańskie, bezglutenowe, bez nabiału i bez cukru!
Ktoś w moim domu zawsze potrzebuje przekąski.
30 minut po śniadaniu… „Mamo, czy czas na przekąskę?”
Właśnie skończyłem zmywać ostatnie danie z lunchu… „Mamo, jestem głodny!”
Właśnie jemy obiad… ”Mamo, czy możesz zrobić popcorn później?”
Czy ktoś jeszcze całkowicie wyczuwa to, co tu wkraczam? I to nie tylko moje dzieci… moja ciężarna ja zawsze szuka czegoś zdrowego na przekąskę między posiłkami!
Te doskonale doprawione chrupiące pieczone ciecierzyca świetnie nadają się do posiadania pod ręką, gdy nadejdzie głód! Są łatwe, aromatyczne i zdrowe! Poza tym są wegańskie, bezglutenowe, bezmleczne i bez cukru!
Obieranie skór jest uciążliwe i denerwujące. Tak, wiem. Ale z mojego doświadczenia wynika, że pomaga im to trochę bardziej ostygnąć w piekarniku. A jeśli chodzi o chrupiącą ciecierzycę, wszystko pomaga!
Reklama
Te puszki ciecierzycy stojące w Twojej szafce skrywają niesamowity sekret. Prażona w piekarniku ciecierzyca zamienia się w chrupiącą, słoną, pikantną przekąskę. Takie malutkie. Tak łatwe do zjedzenia garścią. Taki nieodparty. To niebezpieczna wiedza.
Jeśli jeszcze nie zostałeś wprowadzony w tę przekąskę, pozwól mi zrobić zaszczyt. Oto nasz przepis krok po kroku na pieczenie ciecierzycy w piekarniku.
Ciecierzyca pieczona w piekarniku jest tak prosta, jak to tylko możliwe - wrzucić z oliwą z oliwek i solą, piec, jeść - ale jest kilka kluczowych rzeczy, o których należy pamiętać.
Najpierw osusz jak najwięcej ciecierzycy. Lubię delikatnie toczyć je między dwoma czystymi ścierkami do naczyń.
Nie oszczędzaj też oliwy z oliwek. Możesz użyć mniej, ale ciecierzyca będzie mniej chrupiąca.
Na koniec poczekaj, aż ciecierzycę z przyprawami lub przyprawami wrzucisz do momentu, aż wyciągniesz je z piekarnika, w przeciwnym razie przyprawy będą się przypalać i stać się gorzkie.
Chili w proszku lub curry w proszku. Możesz również wrzucić pieczoną ciecierzycę ze świeżymi ziołami, takimi jak rozmaryn lub skórka z cytryny (lub rozmaryn i skórka z cytryny!). Tutaj trudno się pomylić.
Zjedz je gorąco!
W przeciwieństwie do smażonej w głębokim tłuszczu ciecierzycy, ciecierzyca pieczona w piekarniku nie pozostaje tak chrupiąca po ostygnięciu, dlatego polecam je jeść, gdy są jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika, aby uzyskać optymalną chrupkość. To powiedziawszy, po ostygnięciu pieczona ciecierzyca staje się intensywnie orzechowa i uzależniająca. To inny rodzaj przekąski, ale równie warta Twojej miłości i uczucia. Spróbuj !