Noodle z warzywami po koreańsku

2024-06-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Noodle z warzywami po koreańsku
Noodle z warzywami po koreańsku to danie, które łączy w sobie wyjątkowe smaki kuchni azjatyckiej i zdrowe warzywa, stanowiące doskonałe źródło witamin i minerałów. Główne składniki, takie jak makaron chow mein, papryka, cukinia i bakłażan, nie tylko nadają potrawie wspaniały smak, ale również dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Warzywa zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, a także antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Regularne spożywanie warzyw może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, wzmocnienia układu odpornościowego oraz zmniejszenia ryzyka wielu chorób przewlekłych.

Alternatywy składników

Jeśli nie masz wszystkich składników pod ręką, nie martw się! Makaron chow mein można zastąpić makaronem ryżowym, sojowym lub konjac. W miejsce bakłażana można użyć pieczarek, a olej sezamowy z powodzeniem zastąpi olej kokosowy lub rzepakowy. Te zamienniki sprawiają, że danie jest równie smaczne i zdrowe​.

Wartość odżywcza:

Całe danie zawiera około 800 kalorii, co daje około 400 kalorii na porcję. Dzięki temu jest to posiłek nie tylko smaczny, ale także odpowiedni dla osób dbających o linię​.

Składniki

    • Makaron chow mein: 125 g
    • Olej: 2 łyżki
    • Cebula: 1/2 sztuki
    • Por: 1/2 sztuki
    • Marchewka: 1 mała
    • Czosnek: 1 łyżeczka (starty lub suszony)
    • Papryka: 1 sztuka (lub po połowie żółtej i czerwonej)
    • Cukinia: 1/2 sztuki
    • Bakłażan: 1/2 sztuki
    Sos:
    • Słodki sos chili: 3 łyżki
    • Sos sojowy: 2 łyżki
    • Ketchup: 2 łyżki
    • Olej sezamowy: 1 łyżka
    • Woda: 5 łyżek
    Dodatki:
    • Sezam
    • Szczypiorek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4,5 minuty). Odcedź i przelej chłodną wodą na durszlaku.
  2. 2. Warzywa pokrój na paski lub słupki.
  3. 3. W woku lub szerokiej dużej patelni podsmaż cebulę na oleju, potem dodaj pora i marchewkę. Smaż mieszając łopatką, aż warzywa zmiękną.
  4. 4. Dodaj czosnek, a po chwili resztę warzyw: paprykę, cukinię i bakłażana. Smaż mieszając co chwilę łopatką, aż warzywa będą szkliste i zaczną mięknąć (ok. 7 - 9 minut).
  5. 5. Dodaj makaron i wymieszaj, chwilę podsmażaj razem.
  6. 6. Przesuń warzywa na bok i zrób miejsce na dnie patelni. Wlej sos (wcześniej wymieszane wszystkie składniki) i zagotuj.
  7. 7. Wymieszaj ze składnikami i smaż przez około 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając łopatką.
  8. 8. Podawaj z uprażonym sezamem i szczypiorkiem.
Sałatka z zupek chińskich i kurczaka
(1)