Pasta z awokado na kanapki

2022-08-15 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Pasta z awokado na kanapki
Doskonała pasta z awokado z dodatkiem cebuli, czosnku i soku z cytryny. Można smarować nią pieczywo, ale również świetnie nada się jako dip do nachosów! Sekretem udanej pasty jest wybór dobrego, dojrzałego awokado. Te dostępne w sklepie zazwyczaj są niedojrzałe i bardzo twarde. W takim wypadku należy poczekać kilka dni aż zmiękną (nie należy czekać zbyt długo, bo awokado niestety bardzo szybko się psuje, bardzo miękkie awokado = zepsute awokado, co łatwo poznać również po tym, że ma w środku ciemne plamy).

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 1 duże dojrzałe awokado
    • 1 łyżka posiekanej cebuli
    • 1 mały ząbek czosnku
    • 1-2 łyżki soku z cytryny
    • sól
    Dodatkowo:
    • jajka na twardo
    • szczypiorek
    • świeżo mielony czarny pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Awokado przeciąć na pół dookoła pestki. W pestkę wbić nóż, następnie ją wyciągnąć.
  2. 2. Za pomocą łyżki wyciągnąć awokado ze skórki i przełożyć do głębokiego talerza.
  3. Reklama
  4. 3. Dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać cebulę, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny (najlepiej dodawać stopniowo i smakować, ja lubię dużo cytryny do awokado) i dużą szczypta soli.
  5. 4. Dokładnie wymieszać, posmakować, w razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną soli i/lub soku z cytryny.
  6. 5. Gotową pastą smarować świeże lub opieczone pieczywo.
  7. 6. Można na wierzchu ułożyć plastry jajka ugotowanego na twardo, posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Pieczony filet z kurczaka na kanapki
(2)
Sandwich - Kanapka Monte Cristo z serem smażonym
(1)
Croque Monsieur - francuskie kanapki na ciepło w piekarniku
(1)