Jajka Benedykta na śniadanie z sosem holenderskim i szynką

2020-09-28 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Jajka Benedykta na śniadanie z sosem holenderskim i szynką
Każdy doceni szykowne śniadanie w stylu francuskim! To wspaniały przepis kulinarny na obfite francuskie śniadanie. Takie jedzenie będzie pasować absolutnie każdemu. Zaletą tego dania jest to, że możesz dodać dodatek do dowolnego warzywa według własnego gustu. Jajka po benedyktyńsku gotują się bardzo szybko, co pomoże Ci zaoszczędzić czas rano, gdy się spieszysz. Takie śniadanie okaże się bardzo obfite i smaczne i przyjemnie zachwyci zarówno wszystkich. 

Składniki

    • jajka: 2 szt
    • chleb: 2 gram
    • szynka: 40 gram
    Do sosu:
    • sok z cytryny: 2 łyżeczka 
    • masło: 100 gram
    • żółtka: 2 szt

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Składniki na jajka Benedykta.
  2. składniki na jajka benedykta
  3. 2. Przygotuj jajka w koszulce: Wbij jajko do talerzu, aby żółtko pozostało nienaruszone.
  4. wbijamy na talerz
  5. 3. Zagotuj czajnik. Wlej wodę z czajnika do małego rondelka na głębokość 2,5-3 cm. Z dna rondla zaczną bąbelki, natychmiast wlej jajko do wody i gotuj dokładnie przez 1 minutę.
  6. wlewamy wodę do czajnika i gotujemy jajka
  7. 4. Zdejmij garnek z pieca i pozostaw jajko w wodzie na 10 minut.
  8. zostawiamy jajka w wodzie
  9. 5. Sos holenderski: W rondelku rozpuścić masło. Wymieszaj sok z cytryny i żółtka.
  10. przygotowujemy sos
  11. 6. Garnek z żółtkami postaw na rondelku z lekko wrzącą wodą i ubij. Podczas ubijania wlej masło. Masa powinna stać się gęsta, kremowa. Sos jest gotowy.
  12. przygotowany sos holenderski
  13. 7. Smażyć kromki chleba z obu stron, nałożyć na nie szynkę.
  14. smażymy kromki chleba
  15. 8. Jajka w koszulce wyjmij z wody łyżką cedzakową, dno osusz serwetką i przełóż jajka na kromkę szynki.
  16. wykładamy jajko kromkę szynki
  17. 9. Jajka po benedyktyńsku podawaj z ciepłym sosem holenderskim. Smacznego!
  18. przygotowa jajko benedykta z sosem holenderskim i szynką
Szakszuka, czyli jajka w pomidorach
(1)