Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami

2022-07-27 Autor przepisu Na To Mam Ochotę

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Dziś przepis na Krucho-drożdżowe rogaliki, o które tak prosiliście ;) Tak jak w poprzednich przepisach - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Wstawiamy do lodówki, a rano zabieramy się do formowania rogalików i pieczenia. Tym razem wersja z domowymi prażonymi i lekko karmelizowanymi jabłkami, które także znacie z bloga. :) Nie muszę pisać, że rogaliki smakują przepysznie, to już wiecie ;) Jeśli chcecie możecie posypać je cukrem pudrem z cynamonem, albo dodać trochę cynamonu do jabłuszek. :)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    na 40 rogalików:
    Dodatkowo: 
    • cukier puder do posypania rogalików
    • mąka do podsypywania ciasta (tylko tyle ile trzeba, im mniej tym zawsze lepiej)
    • 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka masła  - mieszanka do posmarowania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1/4 szklanki śmietany i 2 łyżki cukru pudru - wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży. Przykryć miskę talerzykiem i odstawić na 15 min. W międzyczasie przesiać mąkę do misy miksera.
  2. 2. Dodać sol i pozostałe cukry oraz pokrojone zimne masło. Zagnieść tworząc sypką masę. Dodać resztę śmietany i żółtko oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do drożdżowego około 5-7 minut, aż stanie się bielsze, pulchne, dobrze napowietrzone i lekkie.
  3. Reklama
  4. 3. Następnie wyrabiać przez chwilkę ręcznie. Miskę z ciastem szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 10-13 godzin - najlepiej na całą noc.
  5. 4. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnice lekko podsypaną mąką. Uformować gruby wałek i podzielić go na 5 części.
  6. 5. Każdą kolejno rozwałkować tak aby otrzymać kształt koła o wielkości dużego talerza. Podzielić na 8 trójkątów. U podstawy każdego z nich wyłożyć łyżeczkę prażonych jabłek. Zawinąć ściśle w stronę wierzchołka.
  7. 6. Rogaliki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - w odstępach, lekko urosną. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. do ponownego podrośnięcia.
  8. 7. Po tym czasie w garnuszku rozpuścić masło. Dodać zimne mleko, wymieszać. Do letniej mieszaniny dodać żółtko. Wymieszać do połączenia i smarować rogaliki.
  9. 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec 20-25 min. do zezłocenia. Wyjąć i jeszcze gorące - na blaszce - posypać cukrem pudrem. Po kilku minutach można je przekładać (wcześniej byłoby to trudne - gorącesą na prawdę bardzo delikatne. :)
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Trufle kokosowe z mascarpone
(1)
Krem michałkowy do tortu
(2)
Tarta z kremem budyniowym
(1)
Gofry serowe w gofrownice
(1)