Wybór jajek w sklepach może nieraz przyprawić o ból głowy. Jak wybrać te najodpowiedniejsze, czym się kierować i jak uniknąć nieświeżych jaj? Należy zauważyć, że data przy „najlepiej spożyć przed” nie zawsze jest bardzo dokładna. Wiadomo, że jajko składa się z kruchej skorupy ochronnej, białka i żółtka.
Niestety samo patrzenie na jajko z zewnątrz w celu ustalenia, czy jest już złamane, czy nadal nadaje się do spożycia, z pewnością nie jest łatwe. Chociaż data na opakowaniu jaj jest zwykle godna zaufania, z pewnością można bezpiecznie używać jaj nawet po późniejszym terminie. Czy wiesz, że można sprawdzić, czy jajka są świeże, nawet bez ich krojenia?
Tym razem oto kilka sposobów na ustalenie, czy jajka są nadal dostępne do spożycia, czy też nadszedł czas, aby w trybie pilnym wyrzucić je do kosza. Oto kilka prostych sposobów na sprawdzenie.