Jak sprawdzić świeżość jaj?

2022-01-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Jak sprawdzić świeżość jaj?
Wybór jajek w sklepach może nieraz przyprawić o ból głowy. Jak wybrać te najodpowiedniejsze, czym się kierować i jak uniknąć nieświeżych jaj? Należy zauważyć, że data przy „najlepiej spożyć przed” nie zawsze jest bardzo dokładna. Wiadomo, że jajko składa się z kruchej skorupy ochronnej, białka i żółtka. 

Niestety samo patrzenie na jajko z zewnątrz w celu ustalenia, czy jest już złamane, czy nadal nadaje się do spożycia, z pewnością nie jest łatwe. Chociaż data na opakowaniu jaj jest zwykle godna zaufania, z pewnością można bezpiecznie używać jaj nawet po późniejszym terminie. Czy wiesz, że można sprawdzić, czy jajka są świeże, nawet bez ich krojenia? 

Tym razem oto kilka sposobów na ustalenie, czy jajka są nadal dostępne do spożycia, czy też nadszedł czas, aby w trybie pilnym wyrzucić je do kosza. Oto kilka prostych sposobów na sprawdzenie.

Składniki

    • jajka
    • woda

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jeśli zanurzysz jajka w misce z wodą, czy nadal możesz je jeść, czy lepiej nie? Na pierwszy rzut oka wyniki testu wyporu jaja dla wielu nie wydają się oczywiste. Często jest to wątpliwe, gdy jaja nie osiadają na dnie lub są lekko przechylone. Do tego testu potrzebne będzie jajko i szeroka szklanka lub miska zimnej wody. Skorupka jajka jest lekko porowata. Jajko ma małą kieszeń powietrzną, a z biegiem czasu coraz więcej powietrza przedostaje się przez porowatą skorupkę, kieszeń powietrzna powiększa się, a jajko coraz bardziej unosi się w powietrzu. Świeże jaja mają znacznie mniej powietrza, więc topią się w wodzie, a stęchłe jaja pływają na wierzchu.
  2. 2. Jeśli jajka pływają, sprawdź zapach i inne dane zewnętrzne jajka, aby określić świeżość jajka przed włożeniem. Rozbite jajko wydziela nieprzyjemny, ostry zapach, gdy tylko zostanie lekko włożone. Zapach rozbitego jajka będzie bardzo podobny do zapachu siarkowodoru. Białko w jajku, które jeszcze nie nadaje się do spożycia, mogło już zmienić kolor. Test wyporu jajka jest swego rodzaju folklorem, ale jest tylko częściowo skuteczny. Po sprawdzeniu jego pływalności nie można jeszcze bardzo dokładnie powiedzieć, czy nadal można go zjeść. Test zapachu jest o wiele lepszym pomysłem po złożeniu jajka. Jednak nawet w sytuacjach, gdy jajko nie wydziela nieprzyjemnego zapachu, istnieje szansa, że ​​zostanie zarażone salmonellą.
  3. 3. Przed ugotowaniem jajka upewnij się, że w skorupce nie ma małych pęknięć, przez które do wnętrza jajka mogą przedostać się infekcje bakteryjne. Czasami na skorupce jaja pozostają pióra lub kurze odchody, które mogą zawierać bakterie. Wskazane jest, aby unikać brudnych jaj, nawet jeśli nie pachną brzydko. Nie zaleca się jeszcze mycia jajek, gdy chcesz usunąć brud ze skorupki, ponieważ tylko jeszcze bardziej zwiększy to porowatość skorupki.
  4. 4. Test dźwięku: Kolejny test mający na celu określenie świeżości jajka będzie powiązany z dźwiękiem emitowanym przez jajo. Aby wykonać ten test, przykładamy jajko do ucha i potrząsamy nim. Z biegiem czasu białko i żółtko kurczą się i wysychają, ponieważ wilgoć i dwutlenek węgla są usuwane z jaja przez skorupkę. Ponadto poduszka powietrzna wewnątrz jajka rozszerza się, pozostawiając więcej miejsca na ruch białka jajka. Jeśli usłyszysz uderzenie - jajko może nie nadawać się już do spożycia. Jeśli nie słychać dźwięku, jest bardzo prawdopodobne, że nadal można go bezpiecznie używać.
  5. 5. Test talerzowy: Innym testem sprawdzającym świeżość jajka jest umieszczenie go na talerzu lub dużej misce. Świeże jajko na pewno się nie rozprzestrzeni, a nieświeże jajko rozłoży się na dużym obszarze. Oceniając białko i żółtko, możemy łatwo określić świeżość jajka. Jeśli żółtko jest płaskie i łatwo się łamie, prawdopodobnie jajko jest już przestarzałe. Jeśli żółtko porusza się swobodnie, a nici białkowe trzymające żółtko są już osłabione, jajko prawdopodobnie będzie zwietrzałe. Białko w świeżym jajku będzie wędzone, a tutaj czyste białko pokazuje, że to jajko zostało zniesione przez kurczaka od dłuższego czasu, ale nadal nadaje się do spożycia.
  6. test wyporu jaja
  7. 6. Data i godzina pakowania: Data pakowania jaj jest dowodem, że jaja są nadal świeże. W skrócie, podane liczby mogą wskazywać datę ważności, datę, do której jaja mogą być nadal wprowadzane do obrotu, datę, w której jaja powinny być wykorzystane lub datę, w której jaja są najbardziej zdatne do spożycia. Jaja zwykle nadają się do spożycia w ciągu około 30 dni od pakowania. Według różnych władz jajka najlepiej spożywać w ciągu 4-5 tygodni od pakowania. Po upływie terminu zbycia jaj nadal można je bezpiecznie wykorzystywać przez kolejny miesiąc, pod warunkiem, że były przechowywane w lodówce i nie pękły.
  8. 7. Oceń zapach jajka: Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do przydatności jajka do dalszego spożycia, zaleca się szturchanie go i sprawdzenie zapachu, który wydziela. Rozbite jajko wydziela bardzo nieprzyjemny zapach siarkowodoru, gdy tylko rozbijemy skorupkę. Takie jajka są natychmiast wyrzucane do kosza.
  9. 8. Oceń kolor białka jaja: Test koloru jest odpowiedni, jeśli jajko jest zielone. Kolor białka można sprawdzić kładąc je na talerzu. Kolor żółtka będzie zależał od paszy, którą kura była karmiona. Może być żółty lub pomarańczowy i nie ma to nic wspólnego ze świeżością jajka. Jeśli białko jaja jest zielonkawe, brązowawe lub w jakimkolwiek innym odcieniu, nie można go już używać, ponieważ jajko może zawierać bakteryjne pseudomony. Czarne lub zielone kropki wewnątrz jaja wskazują, że grzyb jest już obecny w jaju i należy go wyrzucić bez czekania. Jeśli wokół żółtka jajka ugotowanego na twardo utworzy się zielonkawy pierścień, gotuje się je lub gotuje w dużej ilości wody zawierającej żelazo. Takie jajko jest naprawdę bezpieczne. Jeśli w jajku znajduje się plamka krwi, nie oznacza to, że jest zakażone, więc nadal możesz ją spożyć.
  10. 9. Zachowaj świeżość jaj tak długo, jak to możliwe: Warunki przechowywania jaj określają, jak długo pozostają świeże. W żadnym wypadku jajka nie powinny być przechowywane w komorze lodówki. Komora na jajka na drzwiach lodówki to najgorsze możliwe miejsce do przechowywania jajek. Jajka należy przechowywać w głównej części lodówki, ponieważ tam znacznie chłodniej i jest znacznie stabilniejsza temperatura. Najlepiej przechowywać jajka w oryginalnym opakowaniu. Przechowywane w ten sposób jajka są chronione przed wchłanianiem innych zapachów, a opakowanie pomoże zachować ich świeżość jak najdłużej.
  11. 10. Jajek zdecydowanie nie należy myć, dopóki nie będą gotowe do spożycia. Powierzchnia jaj pokryta jest warstwą, która chroni je przed bakteriami. Sprawdzenie przydatności jaj to jedno z najtrudniejszych zadań. Staramy się odnotowywać te bardzo proste testy w celu określenia świeżości i cieszymy się korzyściami zdrowotnymi płynącymi z tego wysokobiałkowego produktu.
Jajecznica ze szparagami
(1)