Jak długo gotować buraki?

2022-01-24 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Jak długo gotować buraki?
Lista dobroczynnych właściwości buraka zdaje się nie mieć końca. Do niedawna najczęściej można je było spotkać jako dodatek do obiadu, obecnie buraki są coraz bardziej doceniane. Uważa się, że można nimi zastąpić z powodzeniem część mięsnych posiłków w tygodniu. Z tym warzywem jest tylko jeden problem – dość długo się gotuje. Czas gotowania buraków wynosi zwykle około 40 do 50 minut, w zależności od wielkości samych buraków.

 Buraki do gotowania muszą być średniej wielkości (zwykle nie większej niż 10 centymetrów średnicy) z cienką, ciemnoczerwoną skórką. Ale aby prawidłowo i smacznie ugotować buraki, musisz przestrzegać kilku podstawowych zasad, o których dzisiaj powiemy.

Składniki

    • buraki
    • woda do wrzenia

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jak prawidłowo gotować buraki? Im większe buraki, tym dłużej będą się gotowa. Obrane i pokrojone w plastry buraki naprawdę nie muszą byc, bo inaczej wyparują witaminy i mikroelementy przydatne dla ludzkiego organizmu. Umyte buraki średniej wielkości zaleca się gotować przez około 40-50 minut.
  2. 2. Buraki ugotowane w ten sposób są jadalne i surowe, gotowane lub gotowane na parze i marynowane. Buraki są bogate w witaminy B i C oraz minerały niezbędne dla zdrowia człowieka: kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk.
  3. 3. Pierwsza metoda gotowania buraków: Klasyczny: czas gotowania to około dwóch godzin.
  4. 4. Włóż buraki do garnka i zalej zimną wodą. Woda musi całkowicie zanurzyć buraki. W ogóle nie trzeba solić wody. Sód utwardza ​​buraki i spowalnia powolny proces gotowania.
  5. 5. Garnek z burakami postawić na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i odstaw na kilka godzin.
  6. 6. Aby nasze gotowane buraki były jasnoczerwone, możesz dodać do wody trochę soku z cytryny: około pół łyżeczki na litr.
  7. 7. Możesz sprawdzić, czy nasze buraki są już ugotowane przy pomocy widelca. Jeśli buraki są łatwe do przekłucia, możesz wylać wodę, w której buraki są ugotowane i ostudzaj.
  8. 8. Druga metoda gotowania buraków: Dość szybkie gotowanie: Czas gotowania trwa do 45-60 minut.
  9. 9. Aby przyspieszyć proces gotowania swoich buraków, niektórzy właściciele kuchni dodają buraki do już wrzącej wody i wcale nie obniżają temperatury. Aby temperatura wody była jeszcze wyższa, dodaj około 2-3 łyżki oleju roślinnego.
  10. 10. Gotujemy około 30-35 minut, następnie zdejmujemy je z ognia i trzymamy pod strumieniem zimnej wody przez około 15-25 minut. Różnica temperatur zwiększy gotowanie warzyw i jednocześnie je schłodzi.
Kimchi - kiszona kapusta w koreańskim stylu kimchi
(1)
Orzeszki ziemne - ich korzyści dla organizmu i zdrowia
(1)
Kasza gryczana z warzywami, fasolą i serem
(1)