1. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni, rozgrzanym oleju. Odkładamy.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W naczyniu, w którym będziemy dusili gulasz, rozgrzewamy masło i obsmażamy posiekane warzywa. Wkładamy podpieczone mięso, wlewamy rosół, dodajemy fasolę, liście laurowe, i plastry szynki. Posypujemy kminkiem, pieprzem i rozmarynem, można dodać jeszcze soli. Przykrywamy i dusimy przez około 60 minut.
3. Obrane ziemniaki kroimy na średniej wielkości kawałki, wkładamy do rondla i dusimy przez kolejnych 60-90 minut na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli rosół wyparuje, dodajemy trochę wina lub bulionu. Smacznego!
4. P.S. Fasolę można dodać później, razem z ziemniakami, będzie bardziej wyrazista.