Domowe mleko kokosowe bez laktozy

2022-12-07 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Domowe mleko kokosowe bez laktozy
Odkąd zakochałam się w mleku kokosowym, staje się ono coraz częstszym gościem w mojej kuchni. Często używam tego mleka roślinnego w przepisach zamiast zwykłego mleka lub śmietany do przecierowych zup, gulaszów i innych. Używam go również do robienia kaszek, smoothies i deserów. Kiedy zauważyłam, że wydaję sporo pieniędzy na mleko kokosowe w sklepach, spróbowałam zrobić własne w domu ze zwykłych wiórków kokosowych. Z przyjemnością stwierdzam, że mleko kokosowe było równie dobre jak sklepowe, a nawet lepsze, bo świeże i gęste. Zwykle robię go pół litra i trzymam w lodówce do pięciu dni, zanim go użyję. Mleczko kokosowe powstaje z miąższu orzecha, który po wysuszeniu zamienia się w doskonałą mąkę kokosową. Używam tej mąki w wypiekach, gdy chcę zmniejszyć ilość mąki rafinowanej pszennej. Uwielbiam fakt, że mleko kokosowe jest całkowicie wolne od cholesterolu i jest źródłem manganu, magnezu, fosforu i żelaza. Podobnie jak olej kokosowy, mleko kokosowe ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, więc zdecydowanie polecam zaprzyjaźnić się również z tym produktem. Nie będziesz żałował. Spróbuj.

Obserwacja.
Jeśli podczas przechowywania mleka kokosowego w lodówce pojawi się górna warstwa stwardniałego kokosa, to jest to bardziej tłusta część mleka kokosowego. Jeśli zostawisz mleko w temperaturze pokojowej, ta warstwa się rozpłynie, zamieszaj i znów będzie to gładkie mleko.

Ilość użytych przeze mnie składników dała mi 0,5 litra mleka kokosowego.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • niesłodzone wiórki kokosowe: 2 szklanki
    • Woda: 4 szklanki
    • sól: 0,3 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przed gotowaniem dodać wiórki kokosowe do shakera koktajlowego, przykryć gorącą, ale nie wrzącą wodą, wymieszać i pozostawić na kilka godzin do napęcznienia.
  2. 2. Do napęczniałych wiórków kokosowych dodajemy sól i ubijamy. Ubijać do momentu, aż wiórki kokosowe zamienią się w biały płyn. Ubite mleko przecedzić przez gruby sernik lub kawałek płótna, aby zatrzymać cały skrzep i odstawić na bok. Mleko kokosowe ponownie ubić i przecedzić przez durszlak, aby usunąć wszystkie skrzepy.
  3. Reklama
  4. 3. Domowe mleko kokosowe przelej do pojemnika i odstaw do lodówki na okres do 5 dni. Podczas przechowywania rozwarstwia się: biaława woda oddziela się na dole, a biała część unosi się do góry. Przed użyciem wstrząsnąć mlekiem kokosowym. Jeśli chcesz mieć bardziej płynne mleko, możesz rozcieńczyć je wodą.
  5. 4. Produkt uboczny - zagęszczone mleko kokosowe - rozłożyć na papierze do pieczenia na blasze i ugnieść widelcem, aby równomiernie je rozprowadzić. Suszyć w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu, aby zapewnić równomierne wysychanie. Upewnij się, że mąka kokosowa nie zaczyna brązowieć, powinna pozostać biała.
  6. 5. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Dodaj całkowicie suche puree kokosowe do robota kuchennego i pulsuj krótko, aż będzie przypominać mąkę kruchą.
  7. 6. Mąkę kokosową wsypujemy do miski i trzymamy w suchym miejscu do czasu, gdy będzie potrzebna.
Barszcz dietetyczny
(1)
Zdrowe bułeczki
(1)