Korzyści dla zdrowia i ciała płynące z kiwi

2022-12-12 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Korzyści dla zdrowia i ciała płynące z kiwi
Kiwi jest doskonale zakonserwowane i nie traci długo swoich wartości odżywczych. Nawet po pół roku zachowuje 90% swojej witaminy C.

Kiwi to owoc kiwi actinidia, która rośnie w tropikach. Jest powszechnie uprawiana w Nowej Zelandii, Australii, amerykańskim stanie Kalifornia, Chile oraz w Afryce Południowej i w rejonie Morza Śródziemnego. Kiwi rozpoczął swoją "karierę" jako roślina ozdobna, gdy w XIX wieku rozprzestrzenił się poza Chinami. To właśnie Nowozelandczycy nazwali owoc kiwi ze względu na jego podobieństwo do narodowego ptaka Nowej Zelandii.

Kalorie i wartość odżywcza kiwi
- Zawartość kalorii: 46 kcal
- Białko: 0,8 g
- Tłuszcz: 0,4 g
- Węglowodany: 8,1 g
- Cukier: 6,3 g
- Indeks glikemiczny: 53

Jakie są korzyści z kiwi?
- Wartość odżywcza - kiwi to chyba bomba witaminowa. Dzięki dużej zawartości witamin doskonale nadaje się do leczenia różnych chorób (przeziębienia, grypy, układu nerwowego). Jest również bardzo dobry w oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych toksyn. Należy jednak pamiętać, że może powodować alergie u osób uczulonych na ananasa i papaję.
- Witaminy - owoc kiwi jest bardzo bogaty w witaminę C, przewyższając nawet cytrynę. Jest również bogaty w witaminy A i E.
- Minerały - kiwi jest bogate w potas, magnez, wapń i żelazo.
- Kaloryczność - tak naprawdę nie jest kaloryczny, gdyż jeden przeciętny kiwi (ważący średnio około 76 gramów) zawiera około 46 kalorii.

Ciekawostki:
- Kiwi posiada enzymy rozkładające białka, dlatego nie należy używać go do robienia koktajli mlecznych, gdyż nada to im kombinowany smak;
- Kiwi ma wspaniały okres przydatności do spożycia i nie traci długo swoich wartości odżywczych. Nawet po pół roku zachowuje 90% swojej witaminy C;
- Kiwi jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym;
- Liście aktinidii kiwi wydzielają olejki eteryczne, których zapach przyciąga koty.

Jak wybrać kiwi?
Nie spiesz się, by wybrać pierwsze kiwi, które pojawi się pod ręką, w domu możesz się rozczarować. Sprawdzą się tylko świeże owoce.

Są pewne oznaki dojrzałości, więc zwróć na nie uwagę przed zakupem:
- Dobry kiwi musi być miękki i dość duży.
- Nie należy używać owoców zbyt miękkich: mogą być już zgniłe w środku.
- Ciemne plamy, plamy pleśniowe, płytki i skaleczenia na skórze to złe oznaki.
- Powąchaj owoce. Świeża jagoda nie będzie pachniała zbyt mocno i poczujesz ją dopiero po rozcięciu.
Reklama

Jeśli sklep sprzedaje twarde owoce kiwi i jesteś przygotowany na czekanie, idź na to.

Jak przechowywać i jak długo?
Najlepiej przechowywać owoce w temperaturze do +10 stopni Celsjusza w lodówce. Kiwifruit zachowa świeżość do 1,5-2 miesięcy.

A teraz podam Wam mój ulubiony przepis na puree z kiwi. Wychodzi fantastycznie, wystarczy spróbować!;)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Owies: 0,5 szklanki
    • woda: 1 szklanka
    • sól: do smaku
    • kiwi: 2

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw gotujemy garnek z wodą.
  2. 2. Dodać płatki owsiane (ja używam całych płatków, które są dużo smaczniejsze, ale dłużej się gotują).
  3. Reklama
  4. 3. Gdy będzie ciepły, dodajemy szczyptę soli.
  5. 4. Gotować, stale mieszając, przez dobre 20 minut. Kasza powinna być dobrze ugotowana, w razie potrzeby można dodać więcej wody.
  6. 5. Po ugotowaniu wyłożyć na talerze i podawać z pokrojonym (dojrzałym, żeby było słodkie) kiwi. Smacznego!
Korzyści dla zdrowia i ciała płynące z kiwi
Zdrowe bułeczki
(1)
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
(1)