Kiwi jest doskonale zakonserwowane i nie traci długo swoich wartości odżywczych. Nawet po pół roku zachowuje 90% swojej witaminy C.
Kiwi to owoc kiwi actinidia, która rośnie w tropikach. Jest powszechnie uprawiana w Nowej Zelandii, Australii, amerykańskim stanie Kalifornia, Chile oraz w Afryce Południowej i w rejonie Morza Śródziemnego. Kiwi rozpoczął swoją "karierę" jako roślina ozdobna, gdy w XIX wieku rozprzestrzenił się poza Chinami. To właśnie Nowozelandczycy nazwali owoc kiwi ze względu na jego podobieństwo do narodowego ptaka Nowej Zelandii.
Kalorie i wartość odżywcza kiwi- Zawartość kalorii: 46 kcal
- Białko: 0,8 g
- Tłuszcz: 0,4 g
- Węglowodany: 8,1 g
- Cukier: 6,3 g
- Indeks glikemiczny: 53
Jakie są korzyści z kiwi?- Wartość odżywcza - kiwi to chyba bomba witaminowa. Dzięki dużej zawartości witamin doskonale nadaje się do leczenia różnych chorób (przeziębienia, grypy, układu nerwowego). Jest również bardzo dobry w oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych toksyn. Należy jednak pamiętać, że może powodować alergie u osób uczulonych na ananasa i papaję.
- Witaminy - owoc kiwi jest bardzo bogaty w witaminę C, przewyższając nawet cytrynę. Jest również bogaty w witaminy A i E.
- Minerały - kiwi jest bogate w potas, magnez, wapń i żelazo.
- Kaloryczność - tak naprawdę nie jest kaloryczny, gdyż jeden przeciętny kiwi (ważący średnio około 76 gramów) zawiera około 46 kalorii.
Ciekawostki:- Kiwi posiada enzymy rozkładające białka, dlatego nie należy używać go do robienia koktajli mlecznych, gdyż nada to im kombinowany smak;
- Kiwi ma wspaniały okres przydatności do spożycia i nie traci długo swoich wartości odżywczych. Nawet po pół roku zachowuje 90% swojej witaminy C;
- Kiwi jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym;
- Liście aktinidii kiwi wydzielają olejki eteryczne, których zapach przyciąga koty.
Jak wybrać kiwi?Nie spiesz się, by wybrać pierwsze kiwi, które pojawi się pod ręką, w domu możesz się rozczarować. Sprawdzą się tylko świeże owoce.
Są pewne oznaki dojrzałości, więc zwróć na nie uwagę przed zakupem:- Dobry kiwi musi być miękki i dość duży.
- Nie należy używać owoców zbyt miękkich: mogą być już zgniłe w środku.
- Ciemne plamy, plamy pleśniowe, płytki i skaleczenia na skórze to złe oznaki.
- Powąchaj owoce. Świeża jagoda nie będzie pachniała zbyt mocno i poczujesz ją dopiero po rozcięciu.
Reklama
Jeśli sklep sprzedaje twarde owoce kiwi i jesteś przygotowany na czekanie, idź na to.
Jak przechowywać i jak długo?Najlepiej przechowywać owoce w temperaturze do +10 stopni Celsjusza w lodówce. Kiwifruit zachowa świeżość do 1,5-2 miesięcy.
A teraz podam Wam mój ulubiony przepis na puree z kiwi. Wychodzi fantastycznie, wystarczy spróbować!;)