Korzyści płynące z borówek dla organizmu

2022-12-12 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Korzyści płynące z borówek dla organizmu
Borówki są skarbnicą składników odżywczych - nie bez powodu są znane jako prawdziwe superfood, a wiele badań potwierdziło ich dziesięciokrotne korzyści.

1. Borówki są niskokaloryczne i mają dużo składników odżywczych.

Borówki to jedne z najbardziej bogatych w witaminy owoców jagodowych. 150 gramów borówek amerykańskich zawiera:
- 4 gramy błonnika;
- 24 procent zalecanego dziennego spożycia (RDA) dla witaminy C;
- 36 procent RDA dla witaminy K;
- 25 procent RDA dla magnezu.

Borówki zawierają około 85 procent wody. Cała szklanka borówek zawiera zaledwie 84 kalorie i tylko 15 gramów węglowodanów.

2. Borówki to królowa pokarmów bogatych w antyoksydanty.

Pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, czyli niestabilnymi cząsteczkami, które uszkadzają strukturę komórek, powodując starzenie się, nowotwory i inne choroby.

Uważa się, że borówki zawierają najwyższy poziom antyoksydantów spośród WSZYSTKICH powszechnie spożywanych owoców i warzyw.
Reklama

Głównymi antyoksydantami są flawonoidy polifenolowe. Szczególnie cenne dla zdrowia są antyoksydanty - antocyjany. Zwiększają one poziom antyoksydantów w organizmie człowieka.

3. Borówki zmniejszają uszkodzenia DNA, co może chronić przed starzeniem się i nowotworami.

Uszkodzenia DNA dokonują się każdego dnia, a w efekcie starzejemy się i chorujemy. Ponieważ borówki są bogate w przeciwutleniacze, mogą pomóc zneutralizować wolne rodniki, które uszkadzają nasze DNA.

W trwającym miesiąc badaniu 168 uczestników otrzymało do wypicia każdego dnia 1 litr koktajlu z soku z jagód i jabłek. Do końca badania uszkodzenia DNA zostały zredukowane o 20 procent.

4. Borówki pomagają zmniejszyć utlenianie złego cholesterolu.

Wolne rodniki uszkadzają nie tylko nasze komórki i DNA. Gdy lipoproteiny tzw. złego cholesterolu ulegają utlenieniu, wzrasta ryzyko chorób serca.

Dobre jest to, że antyoksydanty zawarte w borówkach silnie obniżają poziom utlenionego złego cholesterolu.

Przeprowadzono badanie na otyłych pacjentach, którzy przez 2 miesiące jedli codziennie 50 gramów borówek. Po 2 miesiącach utlenianie złego cholesterolu zmniejszyło się o 27%.

5. Borówki obniżają ciśnienie krwi.
Reklama

Borówki obniżają wysokie ciśnienie krwi. Jedno z badań wykazało, że spożywanie 50 gramów borówek codziennie przez 2 miesiące obniżyło ciśnienie krwi u badanych o 4-6 procent.

6. Borówki pomagają chronić przed chorobami serca.

W 2013 roku monitorowano 93 000 pielęgniarek - codziennie jadły duże ilości antyoksydantów (najwięcej z nich pochodziło z borówek). Po pewnym czasie ryzyko zawału serca zmniejszyło się o 32 procent.

To badanie miało bardziej obserwacyjny charakter, ale z drugiej strony, biorąc pod uwagę korzyści płynące z borówek, istnieje bardzo duża szansa, że zmniejszają one ryzyko zawału serca.

7. Borówki pomagają w poprawie funkcjonowania mózgu i wzmacniają pamięć.

Wolne rodniki i stres przyspieszają proces starzenia się mózgu i zaburzają jego funkcjonowanie.

Badania na zwierzętach wykazały, że antyoksydanty zawarte w borówkach stymulują obszary mózgu odpowiedzialne za myślenie i poprawiają komunikację między neuronami.

Optymistyczne są również badania na ludziach. W jednym z badań, dziewięciu starszych pacjentów piło sok z borówek codziennie przez 3 miesiące. Po tym okresie poprawiło się ich funkcjonowanie mózgu.

8. Zawarte w borówkach antocyjany pomagają zapobiegać cukrzycy.

Borówki mają stosunkowo niską zawartość cukru w porównaniu do większości innych owoców. Szklanka borówek zawiera tylko 15 gramów cukru - tyle samo co małe jabłko lub duża pomarańcza. Składniki bioaktywne w borówkach przewyższają wszelkie negatywne skutki cukru, jeśli chodzi o regulację poziomu cukru we krwi.

W pewnym badaniu stwierdzono, że smoothie z borówek zwiększa wrażliwość na insulinę, a zwiększona wrażliwość na insulinę zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

9. Substancje zawarte w borówkach mogą pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych.

Kobiety często skarżą się na infekcje dróg moczowych. Już wiadomo, że sok z żurawiny chroni przed takimi infekcjami. Borówki są podobne do żurawiny w tym, że zawierają wiele tych samych substancji aktywnych. Substancje te nazywane są antyadhezyjnymi i zapobiegają przyczepianiu się e-coli i podobnych bakterii do ściany pęcherza.

Borówki nie zostały jeszcze pod tym względem zbytnio przebadane, ale jest duża szansa, że działają w podobny sposób jak żurawina.

10. Siniaki mogą pomóc Ci zmniejszyć ból mięśni i tkliwość po aktywnym uprawianiu sportu.

Bolesność i osłabienie mięśni może wystąpić po aktywnym uprawianiu sportu. Jest to częściowo spowodowane lokalnym stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym w tkance mięśniowej.

Różnorodne suplementy na siniaki mogą pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń na poziomie molekularnym, łagodząc ból i napięcie mięśni.
Reklama

Widać więc wyraźnie, że borówki są po prostu niesamowicie odżywcze i korzystne dla ludzkiego zdrowia. Można je jeść zarówno świeże, jak i mrożone.

Korzyści z liści borówki amerykańskiej
Nie należy zapominać o liściach borówki, które crównież posiadają wiele dobroczynnych właściwości. Odwar z liści borówki hamuje stany zapalne, poprawia trawienie, spowalnia biegunki, obniża poziom cukru we krwi i ma właściwości antyseptyczne. Liście borówki powinny być zbierane od maja do lipca, tuż przed lub na początku kwitnienia.

A na koniec, jak zawsze, jeden z moich ulubionych przepisów na borówki. Smakuje wyśmienicie! Szkoda tylko, że ten deser nie jest najzdrowszy, ale z pewnością od czasu do czasu można się nim delektować!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • borówki: 300 gramów
    • mleko skondensowane słodzone: 150 gramów
    • Cynamon mielony: 0,5 łyżeczki
    • Cynamon: 2 laski

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw dobrze umyj i odsącz borówki.
  2. 2. Borówki rozłożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia. Jeśli borówki będą mokre, mleko skondensowane zsiada się i upłynni.
  3. Reklama
  4. 3. Borówki umieścić w misce, zalać je słodzonym mlekiem skondensowanym, dodać połowę mielonego cynamonu i delikatnie wymieszać, aby nie obić jagód.
  5. 4. Borówki podzielić po połowie między naczynia deserowe, posypać pozostałym mielonym cynamonem, włożyć laski cynamonu i podawać. Smacznego!
Barszcz dietetyczny
(1)
Zdrowe bułeczki
(1)