Ciasto "Pawełek" - lekko alkoholowe ciasto czekoladowe

2020-03-19 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto "Pawełek" - lekko alkoholowe ciasto czekoladowe
Lekko alkoholowe ciasto czekoladowe z wiśniami, także złagodzona pierzynka z bitej śmietany - po prostu fantastyczne wilgotne ciasto ! Bardzo mi smakuje :)

Składniki

    Biszkopt:
    • jajka: 6
    • cukier: 1 szklanka
    • mąka pszenna tortowa: ¾ szklanki 
    • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka 
    • sól: szczypta 
    • kakao: 2 łyżki z górkami 
    Nasączenie:
    • kompot wiśniowy : 0,5 szklanki 
    • wiśniówka: ⅓ szklanki
    Lub:
    • mocnej, osłodzonej kawy kawy w temp. pokojowej: 0,5 szklanki 
    • wiśniówka lub brandy: ⅓ szklanki 
    Krem "pawełkowy":
    • "Pawełek" o smaku advocata: 4 batoniki
    • mleko: ⅓ szklanki 
    • gorzka czekolada: 100 gramów 
    • cukier puder: ¾ szklanki 
    • miękkie masło: 300 gramów  
    • wiśniówki: 3 łyżki
    Krem śmietanowy:
    • śmietana kremówka 30%: 600ml
    • żelatyna: 2 płaskie łyżki 
    • gorąca woda: ⅓ szklanki 
    • cukier puder: 3 łyżki z małymi górkami 
    Dodatkowo:
    • wiśni z kompotu: około 250 - 300 gramów
    • wiśni kandyzowanych do dekoracji: 12 - 16 sztuk
    • starta czekolada do dekoracji: 50 gramów 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, wsypać cukier, zmiksować na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
  2. 2. Następnie wlać żółtka, krótko zmiksować na wolnych obrotach, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać energicznie łyżką lub trzepaczką rózgową do połączenia składników.
  3. 3. Dalej blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia i wylać ciasto.
  4. 4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni temperatury.
  5. 5. Włożyć biszkopt, piec około 25 - 30 minut, do suchego patyczka - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.
  6. pieczony biszkopt
  7. 6. Następnie biszkopt po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień, kroimy na dwa blaty.
  8. biszkopt pokrojony na dwa blaty
  9. 7. Wtedy wiśnie osączamy bardzo dokładnie z kompotu, kompot zostawiamy na poncz.
  10. kompot z wiśni
  11. 8. Składniki ponczu wymieszać ze sobą.
  12. wymieszane składniki ponczu
  13. 9. Następnie blaszkę ponownie wyścielić tym samym papierem, na którym piekł się biszkopt, wkładamy jeden z blatów, nasączamy do obficie ponczem.
  14. blat nasączony ponczem
  15. 10. Na nasączonym blacie biszkoptowym ułożyć wiśnie.
  16. 11. Polecam jednak wymieszanie wiśni z kremem, spód ciasta będzie miał mniejszą tendencję do odklejania.
  17. wiśnie z kremem na biszkopt
  18. 12. Krem pawełkowy: Czekoladki „Pawełek” o smaku advocata
  19. czekoladki Pawełek
  20. 13. Na początku w rondlu podgrzewamy połamane na kawałki Pawełki i czekoladę z dodatkiem cukru i mleka, wszystko mieszamy do dokładnego połączenia, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
  21. rozdrobnione czekoladki z mlekiem i cukrem
  22. 14. Całą masę studzimy do temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszając by nie utworzył się kożuch.
  23. masa czekoladowa
  24. 15. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, potem stopniowo (na 3 razy) dodajemy masę czekoladową, miksujemy an średnich obrotach do połączenia.
  25. masło ucierane z masą czekoladową
  26. 16. Na końcu wlewamy alkohol i łyżką ( absolutnie nie mikserem!) - ucieramy do połączenia.
  27. 17. Zauważenie: Użycie miksera sprawi, że masa nam się zwarzy.
  28. masa czekoladowa z alkoholem
  29. 18. Następnie krem wykładamy delikatnie na wiśnie, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
  30. 19. Wierzchni biszkopt nasączamy resztą ponczu.
  31. biszkopt nasączony ponczem
  32. 20. Na zakończenie ciasto wstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
  33. 21. Krem śmietanowy: Na początku żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temp. pokojowej (ma być wciąż płynna).
  34. 22. Następnie porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, miksujemy krótko.
  35. ubita śmietana z cukrem puder
  36. 23. Dalej do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy dokładnie, następnie jednym ruchem wlewamy do całości kremu i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia.
  37. 24. Potem krem wsadzamy na krótką chwilę do lodówki by uzyskał konsystencję gęstego budyniu.
  38. 25. Następnie kiedy to nastąpi śmietanę rozprowadzamy na biszkopcie i wyrównujemy powierzchnię, na przykład za pomocą skrobki cukierniczej.
  39. krem śmietanowy na biszkopcie
    )
  40. 26. Ciasto schładzamy w lodówce.
  41. 27. Na zakończenie przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i wiśniami kandyzowanymi. Smacznego !
Ciasto "Pawełek" - lekko alkoholowe ciasto czekoladowe
Ciasto "Pawełek" - lekko alkoholowe ciasto czekoladowe
Ciasto "Pawełek" - lekko alkoholowe ciasto czekoladowe
Ciasto "Pawełek" - lekko alkoholowe ciasto czekoladowe
Ciasto "Pawełek" - lekko alkoholowe ciasto czekoladowe
Kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką
(1)
Puszysty sernik z bakaliami na herbatnikach
(1)
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
(1)
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
(1)
Ciasto z truskawkami i mascarpone na spodzie brownie
(4)
Ciasto meduza z kremem i ananasem
(1)
Zielone Ciasto Matcha
(1)