Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem

2023-01-03 Autor przepisu Na To Mam Ochotę

Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Eleganckie, zachwycająca wyglądem, lekkie, pozbawione zbędnych kalorii, przepyszne niebieskie ciasto. Jest trochę podobne do tzw. Ciasta Smerfuś - także z niebieską galaretką, ale i zupełnie inne, moim zdaniem smaczniejsze. 

Delikatna, biszkoptowa Rolada, lekki Jogurtowy Krem, waniliowa Bita Śmietana i mnóstwo świeżych Jagód. Ciasto idealne na uroczystości, przyjęcia, na pewno spodoba i zasmakuje także dzieciom (tort idealny na urodziny dla chłopca ;) Przygotowywanie go to przyjemność, a połączenie smaków na długo pozostaje w pamięci. 

Uzależniająco pyszne. W sezonie na jagody - pozycja obowiązkowa!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    na Roladę z Niebieską Galaretką:
    • 6 dużych białek
    • szczypta soli
    • 6 dużych żółtek
    • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
    •  1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 proszku budyniu śmietankowego bez cukru 
    • 2 opakowania niebieskiej jagodowej galaretki (użyłam Frugo. Jagody na wierzchu gotowego ciasta można polać dodatkowo odrobiną galaretki - wtedy potrzebne będzie 1 opakowanie więcej - rozpuszczone po wykonaniu ciasta w 1 szklance wody)
    na Krem Jogurtowy z Jagodami i Bitą Śmietaną:
    • 600 ml śmietanki 30%
    • 400 ml jogurtu naturalnego
    • 6 łyżek cukru (mniej / więcej)
    • 4-5 łyżeczek żelatyny deserowej
    • 1 i 1/2 szklanki jagód

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Pół szklanki galaretki przelać do kwadratowego pojemniczka wyłożonego folią spożywczą - posłuży do dekoracji.
  2. 2. Przygotować dużą blaszkę 45 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, w razie potrzeby można go przykleić za pomocą odrobiny masła.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Reklama
  4. 3. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Później, kolejno po jednym żółtku. Masa powinna być bardzo gęsta i puszysta.
  5. 4. Dodać przesiany proszek do pieczenia i ubić masę. Przesiać do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń. Wymieszać bardzo, bardzo delikatnie i krótko, na najmniejszej mocy, mikserem lub szpatułką.
  6. 5. Chodzi o to, aby składniki się połączyły, ale masa nie opadła. Inaczej biszkopt się nie uda. Przełożyć masę ostrożnie do formy, wyrównać wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* na około 20 minut, do zezłocenia i tzw. suchego patyczka.
  7. 6. W tym czasie przygotować dużą lnianą czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na równej powierzchni i posypać lekko cukrem (1 łyżka). Biszkopt wyjąć i pracując szybko przewrócić na lnianą ściereczkę tak aby papier do pieczenia znalazł się u góry.
  8. 7. Delikatnie zdjąć papier, zwinąć biszkopt ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku, będzie krótsza, ale gruba. Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej położyć ją na kratce.
  9. 8. Po tym czasie rozwinąć roladę, przełożyć na nią gęstą, tężejącą galaretkę i zwinąć w roladę - można włożyć ją do keksówki, która utrzymywałaby jej strukturę dopóki galaretka całkowicie nie zesztywnieje.
  10. 9. Następnie pokroić roladę w plastry i wyłożyć nimi dno i boki tortownicy (koniecznie forma z odpinanymi brzegami). Odłożoną, ściętą galaretkę pokroić w małe kwadraciki.
  11. 10. Krem Jogurtowy: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno - pod koniec dodawać cukier, łyżka po łyżce.
  12. 11. Dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dobrze zmiksować. Odłożyć 4 duże łyżki. Do pozostałej części dodawać stopniowo jogurt naturalny - łyżka po łyżce oraz pozostałą żelatynę. Ewentualnie dosłodzić.
  13. 12. Masa powinna być gęsta, w razie potrzeby dodać dodatkową łyżeczkę żelatyny (po schłodzeniu krem musi być sztywny aby utrzymać jagody! - ja dodałam łyżeczkę mniej i według mnie był za mało stabilny). Natychmiast 3/4 masy jogurtowej przełożyć do wyłożonej roladą tortownicy, wysypać równomiernie połowę jagód, powciskać je delikatnie łyżką w krem.
  14. 13. Do 1/4 kremu jogurtowego dodać połowę niebieskich galaretek, wymieszać, wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na wierzch rozsmarować 2 łyżki bitej śmietany, udekorować pozostałymi jagodami.
  15. 14. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić torcik dekorując kleksy śmietany niebieskimi galaretkami.
  16. 15. Można polać jagody dodatkowo galaretką. Schłodzić przez minimum 6 godzin.
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Zielone Ciasto Matcha
(1)
Tropikalny sernik na zimno z bananami
(1)
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
(19)
Biszkopt z truskawkami i polewą
(1)
Ciasto marchewkowe z orzechami
(1)
Apple galette z jabłkami
(1)
Tort "Leśny mech"
(1)