Ciastka cisteczka babeczki muszelki orzechowo-kakaowe

2022-08-20 Autor przepisu Waniliowe Improwizacje

Ciastka cisteczka babeczki muszelki orzechowo-kakaowe
A to kolejna odsłona ciasteczek orzechowych z poprzedniego przepisu, zmieniłam dekoracje i posypki. Drugi pomysł na te babeczki znajdziecie tutaj: https://worldrecipes.eu/pl/ciastka-orzechowo-kakaowe-babeczki-muszelki-z-kremem-budyniowym

Część ciastek oblałam czekoladą mleczną. Babeczki udekorowałam posypkami delecty Dekorada (kuleczki zbożowe czekoladowe i różowe), inne posypałam wiórkami kokosowymi a jeszcze inne startą czekoladą.

W ten sposób nadałam ciasteczkom różne nuty smakowe, a na talerzu nie było tak nudno. Poza tym ciasteczka przygotowywałam na przyjęcie, na którym były dzieci i chciałam żeby było ciekawiej. Tak jak myślałam dzieciaki sięgały po te babeczki w pierwszej kolejności.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    • 1,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
    • 1 szkl. cukru
    • 150 g zimnego masła lub margaryny
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki kakao
    Krem budyniowy:
    • 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy Delecta
    • 2 szkl. mleka
    • 5 łyżek cukru
    • 100-150g masła
    • dżem porzeczkowy
    Do ozdoby:
    • posypki dekoracyjne
    • czekolada mleczna
    • wiórki kokosowe

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do miski przesiewam mąkę, wsypuję orzechy, cukier, kakao, wbijam żółtka i kawałki masła. Szybko zagniatam na jednolite ciasto.
  2. 2. Wkładam do lodówki, żeby się schłodziło. Po ok. 2-3 godzinach ciasto wyciągam i wyklejam nim natłuszczone foremki do babeczek i muszelek.
  3. Reklama
  4. 3. Wstawiam do piekarnika i piekę ok min. w stopniach z termoobiegiem. Czas pieczenia trzeba kontrolować bo każdy piekarnik inaczej piecze.
  5. 4. Nie można dopuścić do przypalenia. P upieczeniu studzę ciastka na kratce. Gdy lekko przestygną wyciągam z foremek.
  6. 5. Budyń gotuję na 2 szkl. mleka i odstawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucieram chwilę mikserem a następnie dodaję po łyżce zimny budyń.
  7. 6. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego z tylką/końcówką w kształcie gwiazdy otwartej.
  8. 7. Trochę kremu zostawiam i dodaję do niego barwnik spożywczy. Połowę muszelek napełniam przygotowanym kremem, a drugą połowę dżemem. Muszelki składam (połówka z budyniem z połówką z dżemem).
  9. 8. Do korpusów babeczek kładę na dno małą łyżeczkę (taką od filiżanki) dżemu i dopełniam kremem budyniowym.
  10. 9. Babeczki ozdobiłam mleczną czekoladą i posypkami dekoracyjnymi oraz wiórkami. Muszelki oblałam całe czekoladą mleczną roztopioną w kąpieli wodnej.
Ciastka cisteczka babeczki muszelki orzechowo-kakaowe
Ciastka cisteczka babeczki muszelki orzechowo-kakaowe
Babeczki z masłem orzechowym i dżemem
(1)
Wielkanocna babka cytrynowa
(1)
Szybkie babeczki z owocami lata
(1)
Babeczki z cukinii z makiem i polewą czekoladową
(1)
Muffiny bananowe z kokosem, cynamonem i czekoladą
(1)
Puszysta babka parzona
(6)
Babka z serków waniliowych
(1)
Muffinki jabłkowe z malinami - pszenne lub bezglutenowe
(1)
Pełnoziarniste muffinki marchewkowe
(1)