Zapiekanka ryżowa z jabłkami

2020-05-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Zapiekanka ryżowa z jabłkami
Zapiekanka ryżowa z jabłkami - uczta, oryginalnie z dzieciństwa. Babcia często gotowała tak smaczną i pachnącą zapiekankę latem, piecząc ją na szklanej patelni, z różnymi jagodami i owocami, ale najbardziej podobała mi się z jabłkami.

Składniki

    • ryż: 1 paczka
    • jajko kurze: 2
    • śmietana 15% tłuszcz: 3 stołowe łyżki 
    • cukier granulowany 5 stołowych łyżek
    • cukier waniliowy: 10 gram
    • jabłka: 0,5 kg
    • cynamon: 2 łyżeczki
    • sól: 0,1 łyżeczki
    • masło: 10 gram
    • kasza manna: 1 łyżka stołowa

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na sześć porcji takiej zapiekanki musisz wziąć szklankę ryżu, dwa jajka, trzy łyżki kwaśnej śmietany, pięć łyżek cukru, torebkę cukru waniliowego, dwie łyżeczki zmielonego cynamonu, szczyptę soli, funt jabłek.
  2. składniki na zapiekankę ryżowa z jabłkami
  3. 2. Najpierw ugotuj ryż. Należy go umyć, wlać dwie szklanki wody, dodać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez dziesięć minut. Następnie włóż szeroką miskę do ostygnięcia.
  4. gotujemy ryż
  5. 3. W międzyczasie, gdy ryż ostygnie, kroimy jabłka w małe kostki. Obieranie jabłek nie jest konieczne. Zmierz masę jabłek w przygotowanej formie. Jabłka pokrojone w kostkę posypać łyżeczką cynamonu i wymieszać.
  6. kroimy jabłka
  7. 4. Następnie ubij jajka ze śmietaną i trzema łyżkami cukru. Pokonaj widelcem, aby masa stała się płynna i jednorodna.
  8. ubijamy jajka ze śmietaną i cukrem
  9. 5. Połącz gotowany i lekko schłodzony ryż z ubitymi jajkami i dobrze wymieszaj.
  10. ryż połączyć z ubitym jajkiem
  11. 6. Nasmaruj szklaną patelnię masłem i posyp kaszą maną. Używam szklanej patelni, ale możesz użyć innego naczynia do pieczenia. Możesz również smarować margaryną, olejem roślinnym i posypać bułkę tartą.
  12. posypujemy szklaną patelnie masłem i kaszą manną
  13. 7. Na spodzie formy ułóż warstwę jabłek z cynamonem, posyp je cukrem. Weź połowę nadzienia jabłkowego.
  14. wykładamy jabłka
  15. 8. Przykryj jabłka masą ryżową, również połowę tej masy.
  16. wykładamy masą ryżową
  17. 9. Połóż pozostałą część jabłek z cynamonem na ryżu i posyp cukrem.
  18. układamy drugą cześć jabłek
  19. 10. Ponownie przykryj jabłka ryżem, wygładź powierzchnię, posyp cynamonem i cukrem.
  20. przykrywamy jabłka ryżem i posypujemy cynamonem i cukrem
  21. 11. Umieść szklaną patelnię z owsianką w piekarniku bez przykrycia.
  22. wkładamy do piekarnika zapiekanka ryżowa z jablkami
  23. 12. Włącz piekarnik 190 stopni.
  24. włączamy piekarnik na 190 stop
  25. 13. Ustaw czas pieczenia na 40 minut.
  26. ustawiamy czas na 40 minut
  27. 14. Po czterdziestu minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika, wyłącz piekarnik.
  28. wybieramy zapiekanka po 40 minut
  29. 15. Przykryj naczynie żaroodporne i pozostaw w piekarniku chłodzącym na około dwadzieścia minut.
  30. przykrywamy zapiekankę naczyniem
  31. 16. Podawaj gorącą zapiekankę ryżową z jabłkami i cynamonem na stole bez odwracania, ponieważ nie utrzyma ona jeszcze swojego kształtu.
  32. podajemy garącą zapiekankę ryżową z jabłkami
  33. 17. Podczas gdy zapiekanka ryżowa jest gorąca, należy ją umieścić w talerzach takich jak owsianka, zbierając od góry do dołu, aby przechwycić wszystkie warstwy.
  34. dopóki gorąca umieszczamy na talerzu
  35. 18. Ale następnego dnia, po pozostawieniu w lodówce, zapiekanka dobrze się zamraża i można ją pokroić na porcje. Smacznego !
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
(1)
Zapiekanka rybna z warzywami
(2)
Zapiekanka makaronowa z mięsem i ser
(1)
Zapiekanka z kapusty z mięsem mielonym
(1)
Zapiekanka z batatów ze szpinakiem i kurczakiem
(2)