Zapiekanka ryżowa z jabłkami - uczta, oryginalnie z dzieciństwa. Babcia często gotowała tak smaczną i pachnącą zapiekankę latem, piecząc ją na szklanej patelni, z różnymi jagodami i owocami, ale najbardziej podobała mi się z jabłkami.
Składniki
ryż: 1 paczka
jajko kurze: 2
śmietana 15% tłuszcz: 3 stołowe łyżki
cukier granulowany 5 stołowych łyżek
cukier waniliowy: 10 gram
jabłka: 0,5 kg
cynamon: 2 łyżeczki
sól: 0,1 łyżeczki
masło: 10 gram
kasza manna: 1 łyżka stołowa
Wykonanie przepisu
1. Na sześć porcji takiej zapiekanki musisz wziąć szklankę ryżu, dwa jajka, trzy łyżki kwaśnej śmietany, pięć łyżek cukru, torebkę cukru waniliowego, dwie łyżeczki zmielonego cynamonu, szczyptę soli, funt jabłek.
2. Najpierw ugotuj ryż. Należy go umyć, wlać dwie szklanki wody, dodać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez dziesięć minut. Następnie włóż szeroką miskę do ostygnięcia.
3. W międzyczasie, gdy ryż ostygnie, kroimy jabłka w małe kostki. Obieranie jabłek nie jest konieczne. Zmierz masę jabłek w przygotowanej formie. Jabłka pokrojone w kostkę posypać łyżeczką cynamonu i wymieszać.
4. Następnie ubij jajka ze śmietaną i trzema łyżkami cukru. Pokonaj widelcem, aby masa stała się płynna i jednorodna.
5. Połącz gotowany i lekko schłodzony ryż z ubitymi jajkami i dobrze wymieszaj.
6. Nasmaruj szklaną patelnię masłem i posyp kaszą maną. Używam szklanej patelni, ale możesz użyć innego naczynia do pieczenia. Możesz również smarować margaryną, olejem roślinnym i posypać bułkę tartą.
7. Na spodzie formy ułóż warstwę jabłek z cynamonem, posyp je cukrem. Weź połowę nadzienia jabłkowego.
8. Przykryj jabłka masą ryżową, również połowę tej masy.
9. Połóż pozostałą część jabłek z cynamonem na ryżu i posyp cukrem.
10. Ponownie przykryj jabłka ryżem, wygładź powierzchnię, posyp cynamonem i cukrem.
11. Umieść szklaną patelnię z owsianką w piekarniku bez przykrycia.
12. Włącz piekarnik 190 stopni.
13. Ustaw czas pieczenia na 40 minut.
14. Po czterdziestu minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika, wyłącz piekarnik.
15. Przykryj naczynie żaroodporne i pozostaw w piekarniku chłodzącym na około dwadzieścia minut.
16. Podawaj gorącą zapiekankę ryżową z jabłkami i cynamonem na stole bez odwracania, ponieważ nie utrzyma ona jeszcze swojego kształtu.
17. Podczas gdy zapiekanka ryżowa jest gorąca, należy ją umieścić w talerzach takich jak owsianka, zbierając od góry do dołu, aby przechwycić wszystkie warstwy.
18. Ale następnego dnia, po pozostawieniu w lodówce, zapiekanka dobrze się zamraża i można ją pokroić na porcje. Smacznego !