Zapiekanka ryżowa może być przygotowana jak w tym przepisie - z wątróbką drobiową. Przed pieczeniem wątroba jest marynowana w soku z cytryny i doprawiona zmielonym czarnym pieprzem. Mieszanka śmietany z jajkiem nadaje się do nalewania.
Składniki
ryż: 500 gram
wątróbka drobiowa: 1 kg
cytryna (mała): 1 szt
cebula: 4 szt
marchewki: 2 szt
krem: 100 gram
jajko: 4 szt
sól, pieprz, kurkuma: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Gotuj ryż do połowy ugotowany w osolonej wodzie z kurkumą.
2. Smażyć 2 marchewki do miękkości na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodać do ryżu i wymieszać. Smażyć cebulę na złoty kolor.
3. Wątróbkę pokrojono na małe kawałki, osolono, pieprz i wylano sok z 1 cytryny. Niech powstanie, niech trochę marynuje. W wielu przepisach wątroba jest mielona do stanu mielonego i mięso to dodaje się do zapiekanki. Nie tylko pokroiłem wątrobę na kawałki, ale także usmażyłem, jakoś nie chciałem wypełniać ryżu świeżą wątrobą.
4. Ułóż warstwy zapiekanki w formie ogniotrwałej - pierwsza połowa ryżu z marchewką jest szczelnie ułożona pierwszą warstwą.
5. Przygotuj nadzienie - jajka ze śmietaną, solą, pieprzem. W połowie wypełnij warstwę ryżu.
6. Druga warstwa - wymieszaj smażoną wątrobę ze smażoną cebulą i rozłóż na warstwie ryżu. Trzecią warstwą jest ponownie ciasny ryż z marchewką i pozostałą połową nadzienia.
7. Piec zapiekankę w piekarniku w 200 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego! Nawet moje gospodarstwa domowe, które w żaden sposób nie akceptują wątroby (i naprawdę ją uwielbiam!) Smacznego !