Dzisiaj mam naprawdę niezwykły przepis pod każdym względem. Proponuję przygotować się na zimę ... sok malinowy! Oczywiste jest, że maliny są cudownymi, pachnącymi i bardzo delikatnymi jagodami, które najlepiej i najsmaczniej jeść na świeżo. Ale czasami uprawa malin jest tak ogromna, że jagoda zaczyna się psuć i musi być przetwarzana szybciej. Właśnie to zrobiłem!
Dżem malinowy, dżem i maliny, kompot malinowy i syrop, nawet galaretka malinowa na zimę ... I nie wspominając o wszelkiego rodzaju deserach malinowych, napojach i ciastach z tą magiczną jagodą. W oczekiwaniu na komentarze, takie jak: „Tak, ten potbelly piec już całkowicie uległ: robi sok malinowy!”, Nie mogę się nie zgodzić i przytaknąć twierdząco. W tym roku było naprawdę dużo malin, jagoda dojrzewała dosłownie w ciągu jednego dnia i zaczęła się kruszyć ... Właśnie dlatego przygotowałem dużą liczbę słodyczy malinowych, w tym sok malinowy na zimę.
Nawiasem mówiąc, w gotowaniu sok malinowy jest zwykle używany do robienia koktajli, herbaty, różnorodnych deserów, koktajli, sosów deserowych (i nie tylko), sorbetów, lodów i wielu innych aromatycznych przysmaków. Ale nie zapominaj, że maliny i oparte na nich dania są naturalnym lekiem, który pomaga w zapaleniu migdałków, grupie i podobnych przeziębieniach.
Ten przepis na sok malinowy zapewnia przygotowanie tego napoju na zimę, dzięki czemu można bezpiecznie przetwarzać jagody do długotrwałego przechowywania. W rezultacie otrzymasz bardzo nasycony koncentrat, który można łatwo rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 3-4. Na przykład w zimnych porach spróbuj zrobić niezwykle smaczny i zdrowy napój dla swojej rodziny: wlej 3-4 łyżki soku malinowego do kubka, rozcieńcz go gorącą (nie wrzącą wodą) wodą i dodaj łyżeczkę naturalnego miodu. Co to za soda sklepowa? Każde dziecko z trudem odrzuci taki malinowy kompot herbaciany!