Sok z malin przepis na zimę

2020-07-09 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Sok z malin przepis na zimę
Dzisiaj mam naprawdę niezwykły przepis pod każdym względem. Proponuję przygotować się na zimę ... sok malinowy! Oczywiste jest, że maliny są cudownymi, pachnącymi i bardzo delikatnymi jagodami, które najlepiej i najsmaczniej jeść na świeżo. Ale czasami uprawa malin jest tak ogromna, że ​​jagoda zaczyna się psuć i musi być przetwarzana szybciej. Właśnie to zrobiłem!

Dżem malinowy, dżem i maliny, kompot malinowy i syrop, nawet galaretka malinowa na zimę ... I nie wspominając o wszelkiego rodzaju deserach malinowych, napojach i ciastach z tą magiczną jagodą. W oczekiwaniu na komentarze, takie jak: „Tak, ten potbelly piec już całkowicie uległ: ​​robi sok malinowy!”, Nie mogę się nie zgodzić i przytaknąć twierdząco. W tym roku było naprawdę dużo malin, jagoda dojrzewała dosłownie w ciągu jednego dnia i zaczęła się kruszyć ... Właśnie dlatego przygotowałem dużą liczbę słodyczy malinowych, w tym sok malinowy na zimę.

Nawiasem mówiąc, w gotowaniu sok malinowy jest zwykle używany do robienia koktajli, herbaty, różnorodnych deserów, koktajli, sosów deserowych (i nie tylko), sorbetów, lodów i wielu innych aromatycznych przysmaków. Ale nie zapominaj, że maliny i oparte na nich dania są naturalnym lekiem, który pomaga w zapaleniu migdałków, grupie i podobnych przeziębieniach.

Ten przepis na sok malinowy zapewnia przygotowanie tego napoju na zimę, dzięki czemu można bezpiecznie przetwarzać jagody do długotrwałego przechowywania. W rezultacie otrzymasz bardzo nasycony koncentrat, który można łatwo rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 3-4. Na przykład w zimnych porach spróbuj zrobić niezwykle smaczny i zdrowy napój dla swojej rodziny: wlej 3-4 łyżki soku malinowego do kubka, rozcieńcz go gorącą (nie wrzącą wodą) wodą i dodaj łyżeczkę naturalnego miodu. Co to za soda sklepowa? Każde dziecko z trudem odrzuci taki malinowy kompot herbaciany!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • maliny: 1 kg
    • woda: 150 mililitrów

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Aby przygotować domowy sok malinowy na zimę, weź świeże maliny i trochę czystej wody pitnej. Weź dojrzałe, soczyste jagody, nawet jeśli są przejrzałe i miękkie.
  2. 2. Ponieważ zbieram maliny i sam sortuję jagody, nigdy jej nie myję. Jeśli nie masz pewności co do jagód, posortuj je i napełnij zimną solanką przez około 5 minut, aby zanieczyszczenia i owady wypłynęły na powierzchnię, a następnie spłucz jagody w zimnej bieżącej wodzie i wysusz je.
  3. sortowanie malin na sok
    Reklama
  4. 3. Teraz musisz posiekać maliny. Najwygodniej (i szybciej) jest używać zatapialnego lub stacjonarnego blendera, ale jeśli go nie ma, po prostu zetrzyj jagody blenderem lub czystymi i suchymi rękami.
  5. posiekane jagody za pomocą blendera
  6. 4. Wlej przecier jagodowy bezpośrednio z nasionami do rondla (możesz absolutnie dowolny, grubościenny jest opcjonalny) i dodaj tam 150 mililitrów wody (dzięki temu sok wyjdzie łatwiej). Miksujemy wszystko.
  7. przecier jagodowy
  8. 5. Umieszczamy naczynia na średnim ogniu i mieszając, rozgrzewamy masę do gorącego stanu. Doprowadzenie do wrzenia nie jest konieczne - wystarczy 60-70 stopni. Następnie wyjmij patelnię z ognia, przykryj pokrywką i pozwól, aby przecier malinowy zaparzał przez 15 minut.
  9. gotowany przecier jagodowy
  10. 6. Następnie potrzebujemy soku malinowego. Aby to zrobić, wlej masę jagodową do sita, które przykryjemy gazą w 3-4 warstwach.
  11. sok z malin
  12. 7. Początkowo sok wleje cienki strumień, a następnie - kapie, a następnie musisz go wycisnąć rękami.
  13. wyciskanie soku z jagód
  14. 8. W rezultacie z 1 kilograma jagód i 150 mililitrów wody otrzymuje się 690 mililitrów aromatycznego i bardzo skoncentrowanego soku malinowego. Aby zaoszczędzić na zimę, wlej sok do rondla i zagotuj.
  15. zagotowany sok
  16. 9. Natychmiast wlać do butelek (banków), które należy przygotować wcześniej. Sterylizuję naczynia w kuchence mikrofalowej, a Ty robisz to, co lubisz najbardziej i do czego jesteś przyzwyczajony.
  17. butelki zapelnione sokiem malinowym
  18. 10. Zamykamy butelki pokrywkami (gotuję je tylko z 5-minutowym wyprzedzeniem). Pozwól sokowi malinowemu całkowicie ostygnąć i przenieś go do piwnicy lub piwnicy w celu przechowywania.
  19. zamknięte butelki z sokiem malinowym
  20. 11. Uwierz mi, taki pachnący, niesamowicie smaczny i zdrowy napój zimowy niejednokrotnie pomoże ci przy pierwszych objawach przeziębienia. Ponadto, w przeciwieństwie do kompotu, nie zajmuje dużo miejsca, więc sok malinowy jest bardzo wygodny do przechowywania. Gotuj z przyjemnością i bądź zdrowy!
  21. sok z malin przepis