Kompot gruszkowy to obok jabłek jeden z najpopularniejszych napojów. Jako dziecko kilka razy piłem taki kompot z małych, lekko niedojrzałych gruszek. Wciąż pamiętam jego lekko cierpki słodkawy smak.
Gruszki zawierają stosunkowo dużo cukru i mało kwasu, więc utrzymanie ich świeżości nie zawsze jest możliwe. A w mieszkaniu miejskim jest to generalnie nierealne. Dlatego zachowamy gruszki! Kompot gruszkowy na zimę to chyba najłatwiejsza rzecz do przyrządzenia. W przypadku kompotu należy wybrać niedojrzałe gruszki, z gęstą miazgą, bez wad i siniaków. Małe gruszki można konserwować w całości. Duże najlepiej pokroić na 2 lub 4 kawałki i wydrążać. Jeśli skórka owocu jest gęsta, twarda, należy ją obrać.
Można to zrobić specjalnym nożem, który nie niszczy witamin lub nożem do obierania ziemniaków, dzięki czemu skórkę zdziera się cienką, równą warstwą. Aby zapobiec ciemnieniu obranych gruszek, należy je zalać zakwaszonym kwasem cytrynowym w zimnej wodzie. Nie trzymaj gruszek w wodzie przez długi czas, w przeciwnym razie dostanie się do niej dużo witamin z owoców. Przygotuj syrop kompotowy, koncentrując się na smaku gruszek - im są słodsze, tym mniej cukru potrzeba do syropu, ale jednocześnie trzeba do niego dodać trochę kwasu cytrynowego.
Kompot z gruszki jest smaczny, ale wygląda blado. Aby poprawić wygląd w słoiku z gruszkami, można dodać garść jagód o jaskrawych kolorach - jarzębiny, kaliny, maliny, aronii, czarnej porzeczki itp. Różne kompoty są bardzo piękne i smaczne.
Przepis jest znany wielu, jest niesamowicie prosty i nadaje się do wszelkich owoców, w tym jagód i wszelkiego rodzaju innych.
Urzeka również brak sterylizacji puszek w wodzie. Wystarczy mieć pod ręką wełniany koc lub inny materiał, który może długo utrzymywać ciepło. Zawijali hermetycznie kompot z gruszki, zawijali go i zostawili w spokoju do rana. Zgadzam się, jest minimum kłopotów.
Jeśli uwielbiasz gruszki i kochasz sierpień, bo można się nimi delektować bez ograniczeń, koniecznie zwróć uwagę na nasz przepis na pachnący kompot z pustaków gruszkowych. Pokażemy Ci, jak przygotować pyszny kompot gruszkowy na zimę, który musisz zaopatrzyć się teraz, gdy te wspaniałe owoce można kupić lub zebrać w ogrodzie.
Reklama
Koniec sierpnia i początek września to doskonały czas na przygotowanie się do zimy z jagód i owoców. Gotując kompot, możesz zrobić dżem gruszkowy, który będzie przechowywać witaminy. Polecamy również zrobić kompot ze śliwek, który będzie prawdziwym zbawieniem w pochmurne dni.
Gruszka to bardzo smaczny i zdrowy owoc, ale zawiera dużo cukru, dlatego nie będzie można jej długo zachować świeżości. Dobrym wyjściem z ich sytuacji jest kompot gruszkowy bez sterylizacji na zimę, bogaty w witaminy, doskonale gasi pragnienie, uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Zwykle napój w puszce jest przygotowywany latem lub jesienią, kiedy jest dużo świeżych owoców i jagód do spożycia. Porozmawiajmy dalej o najczęstszych przepisach na robienie kompotów gruszkowych.
Napoje gruszkowe w puszkach są bardzo przydatne, zalecane są przy otyłości, cukrzycy (bez dodatku cukru do kompotu), stanach zapalnych dróg moczowych.
Gruszki zwiększają poziom hemoglobiny, leczą tarczycę i mają właściwości przeciwgorączkowe. Kompot z gruszkami to leczniczy napój i pyszny przysmak. W każdym regionie kraju uprawia się grusze różnych odmian, więc każda gospodyni może przygotować kompot.
Reklama
Ale zanim zaczniesz przygotowywać szew zimowy, musisz wybrać odpowiedni owoc:
- Istnieje ogromna liczba odmian gruszek, niektóre dojrzewają pod koniec sierpnia (zwykłe), inne na początku września, pozostałe w październiku (zima, Daleki Wschód). Każda odmiana nadaje się do konserw, ale ważne jest, aby owoce nie były zepsute, obite, uszkodzone lub wormhole.
- Do kompotów z jesienno-zimowych odmian gruszek zaleca się stosowanie owoców zerwanych z drzewa jeszcze zielonych, gdyż dojrzewając poza drzewem stają się smaczniejsze i słodsze.
- Najsmaczniejszy jest kompot ze świeżymi gruszkami.
- Jeśli chcesz aromatycznego napoju, użyj azjatyckich gruszek.
- Przejrzałe owoce nie nadają się na kompot, szybko się gotują i tworzą brzydki wygląd w słoiku.
- Jeśli zamierzasz rozwijać całe gruszki, wybierz małe owoce; duże lub średnie owoce nadają się do przechowywania w plastrach.
- Gruszki o gęstej lub twardej skórce nie nasycają całkowicie napoju swoim smakiem, dlatego zaleca się ich wstępne obranie. Aby wygląd obranych owoców nie pogorszył się i nie ściemniał, napełnij je wodą i kwaskiem cytrynowym.
- Idealną opcją na kompot jest lekko niedojrzała gruszka z gęstą miazgą. Możesz to sprawdzić, lekko naciskając kciukiem górną część płodu. Jeśli pojawi się lekkie wgniecenie, owoc jest gotowy do konserwacji.