Soba makaron z warzywami

2020-08-10 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Soba makaron z warzywami
Wegetariańska wersja słynnego japońskiego makaronu. Obfite, ale lekkie danie z makaronem gryczanym z warzywami. Gotowanie jest bardzo szybkie i łatwe, a jasne połączenie ostrych przypraw nie pozostawi obojętnym! Dodając różne warzywa, możesz za każdym razem uzyskać nowe kombinacje smakowe!

Składniki

    • makaron gryczany: 200 gram
    • marchew: 1 szt
    • młoda cukinia: 0,5 szt.
    • bułgarska papryka: 1 szt.
    • olej roślinny: 2 stołowe łyżki
    • sos sojowy: 4 stołowe łyżki
    • cukier: 1 łyżeczka
    • imbir w proszku: 0,5 łyżeczki
    • proszek czosnkowy: 0,5 łyżeczki
    • sezam: 0,5 lyźeczki
    • ostra papryka mielona: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj składniki do gotowania soba makaronu. Weź młodą cukinię, jest miękka i smaczna. Lub możesz wziąć cukinię. Sól nie jest potrzebna, zamiast tego używany jest sos sojowy. Zamiast mielonych przypraw można użyć świeżego imbiru i czosnku.
  2. składniki na soba makaron z warzywami
  3. 2. Dobrze umyj marchewki, a następnie obierz. Pokrój marchewki w wąskie paski.
  4. pokrojona marchewka w wąskie paski
  5. 3. Cukinię umyj i osusz. Jeśli skórka jest zbyt gruba, usuń ją obieraczką do warzyw. Cukinię pokrój w taki sam sposób jak marchewkę.
  6. pokrojona cukinia w wąski paski
  7. 4. Umyj i osusz paprykę. Ważne jest, aby warzywa były suche, ponieważ będą się smażyć, a olej będzie skwierczeć i rozpryskiwać z nadmiernej wilgoci. Paprykę pokrój w te same paski, co pozostałe warzywa. Podczas przygotowywania japońskiego makaronu takie cięcie jest uważane za tradycyjne.
  8. pokrojona papryka w wąskie paski
  9. 5. Umieść dużą patelnię do warzyw i patelnię na makaron na kuchence. Warzywa i makaron gotuje się mniej więcej w tym samym czasie, więc wszystko zrobimy w tym samym czasie. Rozgrzej patelnię. Polej olejem, a następnie dodaj warzywa. Podpal ogień na średni, warzywa będą smażone, a nie duszone. Dodać cukier, lekko skarmelizuje warzywa i pięknie się błyszczą. Nie martw się, nie będą słodko smakować, będą po prostu lekko smakować.
  10. karmelizowanie warzyw
  11. 6. Gotuj warzywa przez 7-10 minut, pamiętaj o ich wymieszaniu. Nie trzeba ich dłużej smażyć, warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. W międzyczasie woda zagotuje się, dodaj trochę soli i dodaj makaron. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zwykle zajmuje to 7 minut. Ale nie przegotuj, soba powinna pozostać lekko twarda, jak al dente. Dzięki temu makaron będzie smaczniejszy i mniej lepki.
  12. gotujemy makaron
  13. 7. Ugotowany makaron dodaj bezpośrednio na patelnię do warzyw, omijając durszlak. W porządku, jeśli dostanie się tam trochę wody, makaron stanie się tylko bardziej soczysty. Dodaj przyprawy do makaronu i polej sosem sojowym. Wymieszać.
  14. makaron dodajemy na patelnię
  15. 8. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i pozwól makaronowi „zaprzyjaźnić się” z warzywami i przyprawami. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, następnie ułóż makaron na talerzach, posyp sezamem i podawaj.
  16. 9. Bardzo lubię soba i często ją gotuję. Najczęściej wybieram opcje z mięsem - kurczakiem lub wieprzowiną. Podobały nam się też warzywa.
  17. 10. Możesz również dodać bakłażana i zieloną fasolkę z warzyw. Smacznego !
  18. makaron z warzywami


Soba makaron z warzywami
Soba makaron z warzywami
Soba makaron z warzywami
Soba makaron z warzywami
Makaron z kiełbasą, cukinią i papryką
(1)
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
(1)
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
(1)
Makaron faszerowany z ricottą i szpinakiem
(1)