Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską, awokado, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską, awokado, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
2020-08-03
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Pyszne, soczyste, bardzo zdrowe i mega witaminowe! Połączenie kapusty pekińskiej z tuńczykiem w puszce jest zawsze bardzo udane i smaczne. Dodaj awokado i pomidory koktajlowe, aby uzyskać zdrowe i żywe danie!
Składniki
kapusta pekińska: 200 gram
pomidory koktajlowe: 150 gram
mozzarella: 80 gram
awokado: 1 szt.
szalotka: 0,5 szt
tuńczyk w puszce: 100 gram
zieloni: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sałatki. Z ziół, które wziąłem koperkiem, możesz również użyć pietruszki i zielonej młodej cebuli. Obierz awokado i szalotkę. Z mozzarelli odcedź solankę, usuń zewnętrzne twarde liście z kapusty. Opłucz wszystkie warzywa i zioła pod bieżącą, czystą wodą.
2. Pokrój kapustę pekińską w cienkie paski. Do sałatek nadają się nie tylko cienkie młode prześcieradła, ale także te, które są grubsze.
3. Kulkę sera mozzarella pokroić w drobną kostkę, cebulę pokroić w cienkie półpierścienie lub krążki, wszystko wyślij do kapusty.
4. Pomidory osuszyć papierowymi serwetkami, przeciąć połowę mini pomidorów na pół, resztę zostawić w całości, aby sałatka wyglądała piękniej i apetycznie. Dodaj pomidory do salaterki.
5. Awokado pokrój w drobną kostkę, miąższ rozgnieć widelcem na małe kawałki. Dodaj awokado do wszystkich składników.
6. Tuńczyka z puszki rozgnieć widelcem na kawałki i dodaj do sałatki. Miałem tuńczyka w oleju, więc sałatki nie przyprawiłam. Jeśli używasz konserw w swoim własnym soku, dopraw przygotowaną sałatkę niewielką ilością warzyw lub oliwy z oliwek.
7. Ostatnie poprawki pozostają. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do salaterki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Dobrze wymieszaj sałatkę przed podaniem. Spróbuj ponownie z solą, w razie potrzeby dodaj sól. Możesz podać to do stołu!
9. Sałatki z tuńczyka w puszkach są pyszne i zdrowe. Mięso tej ryby zawiera dużą ilość białka, kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin.
10. Przygotowaną sałatkę można chwilę schłodzić w lodówce przed podaniem.
11. Doskonały do sałatek, jako dodatek, świeżo wyciskany sok z cytryny.
12. Ta sałatka może zastąpić pełny obiad, jeśli przestrzegasz diety lub prawidłowego odżywiania. Dzięki tuńczykowi, serowi i awokado sałatka jest zdrowa i niesamowicie sycąca. Smacznego!