Sałatka z gotowaną i marynowaną fasolą na obiad lub zakąskę !
Sałatka z gotowaną i marynowaną fasolą na obiad lub zakąskę !
2020-02-23
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Bardzo smaczna - sałatka z dodatkiem fasoli jest bardzo sycąca. Idealna dla obiadu albo na małą zakąskę. Bardzo kolorowa i zdrowa !
Składniki
sałata masłowa: 1 główka
szpinak nowozelandzki : 2 garści liści
szklanki fasoli białej, małej (nieugotowanej): 1/2 szklanki
cebula: 1
papryka czerwona: 1
oliwki czarne: 8 - 10
serek typu włoskiego Capri: 220 gramów
olej Kujawski z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią
ocet winny z czerwonego wina: 2 łyżki
sól: 1/4 łyżeczki
pieprz kolorowy
Wykonanie przepisu
1. Na początku fasolę w garnku zalewami wodą i namaczamy na całą noc. Na drugi dzień dolewamy wody aby sięgała 5 cm nad fasolą. Fasolę ugotujemy.
2. Następnie w czasie jak fasola gotuje się posiekamy w drobną kostkę cebulę i paprykę.
3. Wtedy kiedy fasola jest już ugotowana odlewami z niej wodę, a do garnka z gorącą fasolą dodajemy olej Kujawski z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią, ocet, sól, pieprz, a także cebulę i paprykę. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Ugotowana fasola w ten sposób się zamarynuje i nabierze fajnego smaku.
4. Na koniec oliwki pokroimy w plasterki, ser w paseczki. Liście sałaty i szpinaku umywamy o suszymy. W wysokiej misce umieszczamy podarte liście sałaty, całe liście szpinaku, dodajemy zamarynowaną fasolę z papryką i cebulą, oliwki i ser, mieszamy i podajemy. Smacznego !