Sałatka z figami, camembertem i ziarnami z miodowym dressingiem

2022-08-15 Autor przepisu EAT YOUR DREAM

Sałatka z figami, camembertem i ziarnami z miodowym dressingiem
Ta sałatka to dobra opcja na lekką przystawkę lub podwieczorek. Według gustu i smakowych upodobań możecie użyć do sałatki innego sera, np. koziego, gorgonzola, blue oraz innych, ulubionych ziaren. W swojej wersji wykorzystałam mix sałat, jednak dobrze sprawdzi się także np. rukola lub roszponka. Sałatkę można jeść samodzielnie lub zagryzać czosnkową grzanką.

Składniki

    • 2 figi świeże pokrojone w plastry
    • 60 g sera camembert pokrojonego w trójkąty
    • 3 łyżki uprażonych ziaren (u mnie dyni i słonecznika)
    • łyżka oliwy
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • pół łyżeczki miodu
    • odrobina soli

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie.
  2. 2. W półmisku lub na talerzu układamy kolejno sałatę, figi, ser.
  3. 3. Skrapiamy sałatkę dressingiem i posypujemy ziarnami.
Sałatka z figami, camembertem i ziarnami z miodowym dressingiem
Sałatka z figami, camembertem i ziarnami z miodowym dressingiem
Błyskawiczna, kolorowa sałatka meksykańska
(1)
Sałatka z papryki na zimę
(4)