Ryba po japońsku

2023-01-03 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Ryba po japońsku
To jedno z dań, które na naszym wigilijnym stole pojawia się co roku. Przepis napisany odręcznie przez ciocię jest już pożółkły i poplamiony, ale ta kartka zawsze była dla nas cenna, więc czas ją zdigitalizować. :)

Tę rybę robimy nie tylko na święta, ale też na wiele rodzinnych okazji - po prostu smakuje wszystkim i może stać w lodówce przez kilka dni, dzięki czemu przez długi czas można ją podjadać :)

PS. Dlaczego to ryba "po japońsku" pozostaje dla nas tajemnicą :)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 1 kg filetów lub kostek ryby - morszczuka, mintaja, dorsza lub okonia (tutaj - kostki mintaja Frosta)
    • olej do smażenia
    • ciasto:
    • szklanka mąki
    • 1/2 - 3/4 szkl. wody
    • 1 duże jajko
    • sól do smaku
    warzywa:
    • 2 cebule
    • słoik konserwowych ogórków (0,5-0,8 l)
    • słoik konserwowej papryki  czerwonej lub/i żółtej (0,5-0,8 l)
    zalewa:
    • 2 szklanki wody
    • 0,5 szklanki oleju
    • mały przecier pomidorowy
    • 4 łyżki ketchupu
    • 2 łyżki cukru
    • 3-4 łyżki octu
    • sól do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Składniki na ciasto wymieszać. Powinno być trochę gęstsze niż ciasto na naleśniki.
  2. 2. Oprószyć osuszone filety solą i pieprzem. Obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  3. Reklama
  4. 3. Warzywa pokroić w paseczki lub drobną kostkę.
  5. 4. Wodę na zalewę zagotować, dodać wszystkie składniki i gotować ok. 3 min.
  6. 5. Na dnie naczynia umieścić usmażone ryby, przykryć warzywami i zalać gorącą zalewą. Wystudzić i wstawić do lodówki. Wszystko "przegryzie się" w ciągu kilku godzin.
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku
Ziemniaki z rybą w sosie mlecznym
(1)
Wiosenna pasta z makreli
(1)
Karp w Galarecie
(1)
Ryż smażony z warzywami i łososiem
(1)
Łosoś w sosie śmietanowo-cytrynowym
(2)