suchy mak do posypania: 1 kopiasta łyżka - nieobowiązkowo
Dodatkowo:
jajko do posmarowania: 1
mleka do posmarowania: 2 łyżki
Wykonanie przepisu
1. Na początku jeśli jogurt jest zimny to wybrać do odpowiednio wcześniej z lodówki do temperatury pokojowej ~ 1,5 godziny.
2. Jeżeli jogurt ma większe kawałki owoców - zmiksować je blenderem by stał się gładki.
3. Następnie drożdże rozprowadzić w mleku dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawiamy do "ruszenia".
4. Mąkę przesiać z solą, cukrami, dodać jogurt, jajo, przestudzony tłuszcz i rozczyn zagnieść elastyczne ciasto, jeżeli mocno jest kleista posypać 1 łyżką mąki.
5. Następnie ciasto włożyć do posypanej mąką miski, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
6. Potem ciasto krótko zagnieść, zrobić wałek, podzielić je na 11 w miarę równych części, formując bułeczki.
7. Następnie tortownicę o średnicy 26 cm wyszczmarować tłuszczem, ułożyć bułeczki w odstępach od siebie.
8. Odstawić do podrośnięcia ~ godzinę.
9. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.
10. Ewentualnie posypać makiem - jeżeli lubicie..
11. Potem piekarnik rozgrzać do 190 stopni temperatury.
12. Na zakończenie włożyć bułeczki i piec około 25 minut, jeżeli zauważycie, że za mocno przypiekają się z wierzchu możecie przykryć je folią aluminiową i piec do końca czasu pieczenia - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie. Smacznego !