Bardzo tani przepis - nie tylko dla oszczędzających ale również jest mięso w marynacie jest soczyste i delikatne. A przygotowanie jest bardzo proste i uniwersalne.
Składniki
skrzydełki z kurczaka: 1,3 kg
Marynat do skrzydełek:
płynny miód: 3 łyżki
łyżki musztarda: 2 kopiaste łyżki
pikantny ketchup: 3 łyżki
olej: 3 łyżki
maggi: 4 łyżki
majeranek: 0,5 łyżki
suszonego oregano: 0,5 łyżki
pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
Wykonanie przepisu
1. Na początku skrzydełka dokładnie myjemy, suszymy, odcinamy końcówki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.
2. Do sporej miski wrzucamy mięso, mieszamy dokładnie z marynatą, przykrywamy folią aluminiową lub śniadaniową i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny.
3. Po czasie skrzydełka wsadzamy do rękawa do pieczenia, polewamy pozostałością marynaty.
4. Skrzydełka także możemy piec w blaszce wysmarowanej tłuszczem, pod przykryciem zrobionym z folii aluminiowej, na koniec zdejmujemy folie i pozwalamy się mięso przyrumienić.
5. Na zakończenie pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 60 minut w 180 stopniach - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie. Smacznego :)