Egzotyczny, pachnący tropikalnie owoc mango jest niezwykle korzystny dla zdrowia każdego człowieka, oferując szeroką gamę witamin i mikroelementów, a także doskonałą obronę przed wieloma chorobami i problemami zdrowotnymi.
Jedząc mango codziennie poprawisz zdrowie swojego serca, wątroby, mózgu, skóry i oczu, a także zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka. Te i więcej korzyści zdrowotnych płynących z mango zostało wskazanych przez wiele portali poświęconych zdrowiu. Dlaczego więc warto jeść mango? Oto kilka najważniejszych powodów:
Aby nasze mózgi stały się mądrzejsze
Jedzenie mango lub picie jego soku może poprawić funkcjonowanie mózgu. Ten owoc jest bardzo przydatny dla osób, które pracują w kreatywnych zawodach oraz dla tych, którzy chcą wycisnąć jak najwięcej ze swojego mózgu każdego dnia.
Mango jest bogate w witaminę B6, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu funkcji mózgu, naszego nastroju, a nawet jakości snu. Jest też świetnym źródłem glutaminy, która poprawia pamięć i koncentrację.
Dla piękniejszej ceryOwoc ten jest również bogaty w silne przeciwutleniacze, minerały i witaminy A, C i E, które są niezbędne dla naszej skóry. Jeśli nie chcesz jeść mango, możesz również spróbować naturalnej maseczki z mango dla piękna Twojej skóry: zmiksuj przetarte mango w równych częściach z jogurtem naturalnym, nałóż maseczkę na czystą twarz i delikatnie spłucz wodą po tym, jak będzie na niej przez około 15 minut.
Aby utrzymać zdrowie wątrobyAntyoksydanty zawarte w mango pomogą również wątrobie oczyścić organizm z toksyn, które gromadzą się w niej i są dla nas szkodliwe. Różne badania naukowe wykazały, że regularne jedzenie mango zaczyna poprawiać zdrowie wątroby i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń wątroby i raka.
Reklama
Aby zwiększyć swoją odpornośćWitaminy A i C, które są szczególnie obfite w mango, pomagają również chronić organizm przed wolnymi rodnikami i szczególnie dobrze wzmacniają układ odpornościowy. Co więcej, jedzenie mango doda Ci jeszcze więcej energii.
Aby poprawić swój wzrokJeden średniej wielkości owoc mango zawiera aż 72 procent dziennego zalecanego spożycia witaminy A. A ta witamina, oprócz wspomnianych już właściwości, jest niezbędna dla zdrowia naszych oczu. Dlatego jedzenie mango nie tylko poprawi Twój wzrok, ale także zapobiegnie suchości oczu.
Aby utrzymać zdrowe serceRozcieńczenie soku z mango wodą i dodanie do napoju kilku kostek lodu to wspaniały sposób na orzeźwienie, a także na utrzymanie zdrowia serca.
Aby obniżyć poziom cholesteroluMango jest bogate w błonnik i pektyny, które są ważne dla obniżenia cholesterolu. A dzięki potasowi zawartemu w mango, jedzenie tych owoców może również pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi. Jeden owoc mango zawiera 564 miligramy potasu, co stanowi 16 procent dziennego zalecanego spożycia tego minerału.
Jeśli więc nadal rzadko delektujesz się tym owocem, czas częściej dodawać go do swojego menu. Jest to owoc, który doskonale sprawdza się jako przekąska lub jako dodatek do ulubionych napojów bezalkoholowych, sałatek, lodów, a nawet serników.
I na koniec jeden z moich ulubionych przepisów z mango, mogłabym jeść i jeść. Spróbuj zrobić własne! :)