Masło z orzechów nerkowca

2022-12-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Masło z orzechów nerkowca
Naturalne masło z orzechów nerkowca czyli bardziej krem bez żadnych dodatkowych dodatków - sam przepis jest bardzo prosty, potrzebne będą tylko nerkowce i blender. Gdy odkryjecie ten przepis, na pewno nie będziecie chcieli kupować go w sklepach.

Pozwól uprażonym nerkowcom lekko ostygnąć przed zmieleniem. Najważniejsze, aby orzechy zmielić, gdy są jeszcze lekko ciepłe, ponieważ w ten sposób zmielą się znacznie szybciej i łatwiej. A im dłużej mielesz, tym gładsza konsystencja.

Możliwe zmiany w masłach orzechowych:

Jak wspomniałem, potrzebne będą orzechy (pewnie oczywiste z nazwy). A potem można aromatyzować jak się chce. Można mieszać różne rodzaje orzechów, słodzić, upłynniać, zagęszczać lub dodawać różne dodatki. Moimi ulubionymi dodatkami są:

- Wiórki kokosowe;
- Syrop (klonowy, z agawy);
- Ziarna słonecznika;
- Nasiona konopi;
- Kakao;
- Wanilia;
- Cynamon; 

Składniki

    • nerkowce: ~200-400 gramów
    Potrzebne będą również:
    • blender

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw dodajemy orzechy na blachę do pieczenia i pozostawiamy je na ~10 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
  2. 2. Ostudzić, dodać do blendera i krótko pulsować (co kilka minut, po około 10 minut, aby nie dopuścić do przegrzania blendera i przypalenia masy orzechowej).
  3. 3. Po kilku takich ugniataniach uzyskasz coraz gęstszą masę. W pewnym momencie można nawet formować ją w rękach, jak plastelinę. :)
  4. 4. Na koniec okruchy orzechów tworzą dość płynną masę, praktycznie pozbawioną drobnych elementów, jednolitą.
  5. 5. Sam odlałem całe 400 gramów, zmieliłem na dość drobne okruchy, zmyłem część okruchów (~130 gramów), a pozostałe w pełni zmielone okruchy dały mi 205 gramów kremu. :)
  6. 6. To masło-krem z orzechów nerkowca możesz wykorzystać do przygotowania sosów, wypieków, deserów, farszów, jest też idealne do kanapek śniadaniowych. Można go dość długo przechowywać w lodówce, w tym czasie na powierzchni może utworzyć się warstwa oleju, a jedyne co trzeba zrobić to wymieszać masło łyżką. Smacznego!
Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami
(1)