Naturalne masło z orzechów nerkowca czyli bardziej krem bez żadnych dodatkowych dodatków - sam przepis jest bardzo prosty, potrzebne będą tylko nerkowce i blender. Gdy odkryjecie ten przepis, na pewno nie będziecie chcieli kupować go w sklepach.
Pozwól uprażonym nerkowcom lekko ostygnąć przed zmieleniem. Najważniejsze, aby orzechy zmielić, gdy są jeszcze lekko ciepłe, ponieważ w ten sposób zmielą się znacznie szybciej i łatwiej. A im dłużej mielesz, tym gładsza konsystencja.
Możliwe zmiany w masłach orzechowych:
Jak wspomniałem, potrzebne będą orzechy (pewnie oczywiste z nazwy). A potem można aromatyzować jak się chce. Można mieszać różne rodzaje orzechów, słodzić, upłynniać, zagęszczać lub dodawać różne dodatki. Moimi ulubionymi dodatkami są:
- Wiórki kokosowe;
- Syrop (klonowy, z agawy);
- Ziarna słonecznika;
- Nasiona konopi;
- Kakao;
- Wanilia;
- Cynamon;