Danie jest bardzo lekkie i rozgrzewające. Bardzo mi smakuje z przedstawionymi składnikami po tym przepisie. Spróbujcie !
Składniki
suche ziarna ciecierzycy: połowę szklanki
papryka czerwona: 1
cebula: 1
czosnek: 1 ząbek
granulat sojowy: 80 gramów
mąka z ciecierzycy: 1 łyżka
masło: 2 łyżki
olej: 3 łyżki
kolendry, kminku utartych w moździerz: po połowie łyżeczki
imbir: połowę łyżeczki
liść laurowy: 1
ziela angielskie: 4
papryka słodka: 1 łyżka
sól: 1 łyżeczka
pomidory krojone: 1 puszka
koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
Wykonanie przepisu
1. Na początku ciecierzycę zalewamy zimną wodą, namaczamy przez kilka godzin (najlepiej przez noc). Następnie gotujemy ją w tej wodzie i osączamy.
2. Następnie Granulat sojowy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 30 minut, następnie osączamy.
3. Paprykę i cebulę kroimy, czosnek drobno posiekamy. Wrzucamy do garnka najpierw czosnek, na 2 łyżki zimnego oleju, potem dorzucamy cebulę i paprykę. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy około 7 minut.
4. Do warzyw dodajemy ciecierzycę. Do namoczonego granulatu dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oleju.
5. Na zakończenie do garnka dodajemy granulat, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy pomidory i koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Smacznego !