Lekka potrawka z ciecierzycy

2020-02-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Lekka potrawka z ciecierzycy
Danie jest bardzo lekkie i rozgrzewające. Bardzo mi smakuje z przedstawionymi składnikami po tym przepisie. Spróbujcie ! 

Składniki

    • suche ziarna ciecierzycy: połowę szklanki 
    • papryka czerwona: 1
    • cebula: 1 
    • czosnek: 1 ząbek 
    • granulat sojowy: 80 gramów 
    • mąka z ciecierzycy: 1 łyżka 
    • masło: 2 łyżki 
    • olej: 3 łyżki 
    • kolendry, kminku utartych w moździerz: po połowie łyżeczki 
    • imbir: połowę łyżeczki 
    • liść laurowy: 1
    • ziela angielskie: 4
    • papryka słodka: 1 łyżka 
    • sól: 1 łyżeczka 
    • pomidory krojone: 1 puszka 
    • koncentrat pomidorowy: 1 łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku ciecierzycę zalewamy zimną wodą, namaczamy przez kilka godzin (najlepiej przez noc). Następnie gotujemy ją w tej wodzie i osączamy.
  2. 2. Następnie Granulat sojowy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 30 minut, następnie osączamy.
  3. 3. Paprykę i cebulę kroimy, czosnek drobno posiekamy. Wrzucamy do garnka najpierw czosnek, na 2 łyżki zimnego oleju, potem dorzucamy cebulę i paprykę. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy około 7 minut.
  4. 4. Do warzyw dodajemy ciecierzycę. Do namoczonego granulatu dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oleju.
  5. 5. Na zakończenie do garnka dodajemy granulat, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy pomidory i koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Smacznego !
Lekka potrawka z ciecierzycy
Pasta z awokado z prażonym słonecznikiem
(1)
Soja po grecku
(1)
Makaron ryżowy z cukinią
(2)
Indyjski Dhal z czerwonej soczewicy
(1)