Labraksy zapiekane w piekarniku - styl tajski

2022-12-14 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Labraksy zapiekane w piekarniku - styl tajski
Ten sposób przygotowania labraksa w piekarniku znalazłam w książce z przepisami. Bardzo zaciekawiła mnie nazwa i napis, że preparat jest tajski. Cóż, kuchnia tajska zawsze była bliska mojemu sercu, więc po prostu musiałam jej spróbować. Więc tak zrobiłem. Wyszło bardzo dobrze, więc dzielę się z Wami również przepisem. W Tajlandii byłam tylko raz w życiu, ale nigdy nie próbowałam tam takiej ryby. Oczywiście nie dane mi było spróbować wielu potraw, więc nie mogę w pełni potwierdzić, że jest to prawdziwie tajskie danie, ale zaufajmy autorowi książki. Cóż, jeśli nie, to i tak jest to bardzo smaczne, a tak przygotowana ryba nie zawiedzie!

Swoją drogą, osobiście uważam, że tak przyrządzona ryba jest najsmaczniejsza, gdy podaje się ją z orzeźwiającą zieloną sałatką.

Składniki

    • okoń morski: 2
    • kolendra: 1 goździk
    • Czosnek: 3 ząbki
    • Chili: 1
    • 1 liść cytryny: 1
    • Owoc limonki: 1
    • 1: sos rybny
    • Sos sojowy
    • cukier
    • trawa cytrynowa

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. 2. Skubiemy i patroszymy labraksy. Odciąć głowy. Usunąć kości, ale pozostawić ogony bez nacięć. Powinien być jak dwa filety połączone przy ogonie.
  3. 3. Następnie dodać kolendrę, czosnek, pół papryczki chili oraz odrobinę trawy cytrynowej i zmielić w blenderze, aż powstanie pasta.
  4. 4. Wycisnąć sok z limonki, dodać kilka łyżek sosu rybnego i kilka łyżek sosu sojowego. Dodajemy odrobinę cukru, mieszamy, smakujemy, równoważymy smaki według własnych upodobań.
  5. 5. Następnie ułożyć rybę na dużej blaszce, którą można wstawić do piekarnika.
  6. 6. Zalać marynatą i dodać kilka listków cytryny. Przykryć szczelnie folią.
  7. 7. Dodaj wrzącą wodę do głębokiego naczynia do pieczenia. Naczynie do pieczenia powinno być takie, aby można było na nim postawić talerz z rybą bez dotykania dna wodą.
  8. 8. Do piekarnika wstawić naczynie do pieczenia z wodą, na wierzchu umieścić naczynie z rybą i piec przez 16 minut.
  9. 9. Następnie zdjąć folię i smażyć przez kolejne 7 minut. Koniecznie sprawdzaj, czy się nie rozgotował.
  10. 10. Podawać na tym samym talerzu posypane pozostałymi ziarenkami papryczki chili. Smacznego!
Ziemniaki z rybą w sosie mlecznym
(1)
Ryż smażony z warzywami i łososiem
(1)