Wspaniały i zdrowy przepis na fantastyczną tartę z owocami, bez glutenu i laktozy. Bardzo podoba mi się na śniadanie ! Smakujcie !
Składniki
Spód tarty:
otręby owsiane lub mąka owsiana: 100 gramów
wiórki kokosowe: 100 gramów
daktyli: 150 gramów
orzechy włoskie: 50 gramów
orzechy laskowe: 30 gramów
olej kokosowy: 50 gramów
Masa:
mleczko kokosowe w puszce: 400 mililitrów
kasza jaglana: 100 gramów
woda: 50 mililitrów
Wykonanie przepisu
1. Najpierw daktyle zalewamy zagotowaną wodą i odstawiamy na około 10 minut. Otręby, wiórki oraz orzechy blendujemy na mąkę.
2. Następnie kiedy daktyle są już namoczone, odsączamy je przez sitko i łączymy z mąką oraz olejem kokosowym. Wszystko razem blendujemy na gładką masę i wykładamy ciasto do formy. Kładziemy do lodówki na około 15-20 minut.
3. Na zakończenie kaszę obowiązkowo najpierw dokładnie wypłukać aby pozbyć się goryczki. Następnie kaszę wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym i wodą. Dalej gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Możemy dodać ksylitol czy inny zdrowy zamiennik cukru i wiórki kokosowe. Powstałą masę dokładnie blendujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Budyń wylewamy na wcześniej przygotowany spód, dekorujemy ulubionymi owocami i opcjonalnie posypujemy wiórkami kokosowymi i cynamonem. Smacznego. :)