Ciasto-tarta z grzybami i serem

2020-05-06 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Ciasto-tarta z grzybami i serem
Ciasto z grzybami i serem, przygotowane zgodnie z tym przepisem, uzyskuje się nie tylko obfite, ale także bardzo smaczne. A jaki aromat jest w domu, gdy jest pieczony w piekarniku! Takie ciasto można przygotować z różnymi grzybami: grzybami, kurkami, borowikami lub pieczarkami. Za każdym razem będzie nowy smak i aromat. Spróbuj zrobić takie ciasto, a jestem pewien, że nie pozostawi nikogo obojętnym, a upieczesz go więcej niż jeden raz dla siebie i swoich bliskich.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Do ciasta:
    • mąka: 250 gram
    • masło: 120 gram
    • cukier: 1 łyżeczka
    • sól: szczypta
    • śmietana: 2 stołowe łyżki
    Do wypełnienia:
    • cebula: 1
    • olej roślinny: 2 stołowe łyżki 
    • grzyby (mam grzyby miodowe): 500 gram
    • twardy ser: 100 gram
    • śmietana (lub śmietana):1-2 stołowe łyżki 
    • jajka: 2 
    • sól, czarny pieprz: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw przygotuj ciasto. Wlej mąkę do miski, dodaj sól, cukier i schłodzone masło.
  2. przygotowujemy ciasto
  3. 2. Posiekaj powstałą mieszaninę mąki i masła nożem, aż powstanie duża miękisz, a następnie zmielić mieszaninę rękami, aż utworzą się małe okruchy.
  4. mieszamy całość
    Reklama
  5. 3. Do małych okruchów dodaje się kwaśną śmietanę, a my zagniatamy plastik o gęstej fakturze i nieprzywierający do rąk. Przesłanie gotowego ciasta do lodówki na 20-30 minut, przykrywanie folią.
  6. dodajemy śmietanę i tworzymy ciasto
  7. 4. W tej chwili przygotowuje się początek naszego ciasta grzybowego.
  8. 5. W ciągu 20 minut od momentu wymiany, na połów i wędkowanie w osolonej wodzie.
  9. 6. Jeśli używasz mrożonych grzybów, takich jak ja, najpierw rozmrażaj je w temperaturze pokojowej lub zmień zamrożone grzyby pod zimną wodą.
  10. 7. Aby rozmrozić rozmrożone grzyby z nadmiaru wilgoci. Dlatego chcę już gotować grzyby, więc pomijam etap gotowania, tylko rozmrażam i usuwam nadmiar L.
  11. 8. Pokrój obraną cebulę w kostkę. W oleju roślinnym i smażonej cebuli, mieszając, aż lekko się zrumieni.
  12. smażymy cebulę
  13. 9. Dodaj grzyby do cebuli i wymieszaj.
  14. dodajemy grzyby
  15. 10. Smażyć grzyby z cebulą na małym ogniu przez 20-25 minut (aż grzyby będą gotowe).
  16. starty ser
  17. 11. Następnie usuń przygotowane grzyby z ognia, dodaj do nich tarty ser, mieszaj nadzienie grzybowe na ciasto, aż ser się całkowicie stopi.
  18. dodajemy ser na patelnię
  19. 12. Na gorące nadzienie rozprowadzamy śmietanę wymieszaną z jajkami. Sól do smaku, biorąc pod uwagę stopień zasolenia sera, dodaj świeżo zmielony pieprz i wymieszaj nasze nadzienie.
  20. dodajemy śmietanę i przeprawy
  21. 13. Wyciągamy ciasto z lodówki. Na spodzie formy o średnicy 24 cm rozłóż folię lub pergamin, rozłóż ciasto na wierzchu, tworząc boki naszego ciasta.
  22. wyciągamy ciasto z lodówki
  23. 14. Wlej lekko schłodzony ser i nadzienie grzybowe na ciasto i włóż nasze ciasto do rozgrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut.
  24. wykładamy wypełnienie
  25. 15. Gotowe ciasto będzie pachniało przepysznie i pysznie, zapraszając swoich bliskich do stołu swoim aromatem!
  26. gotowe ciasto-tarta z grzybami i serem
  27. 16. Schładzamy ciasto z grzybami i serem do stanu ciepłego lub zimnego i podajemy.
  28. 17. Z tak pysznym i satysfakcjonującym ciastem Twój lunch będzie piękny i bardzo smaczny, smacznego!
Sałatka pieczarkowa
(1)
Grzyby w occie przepis babci
(3)
Zupa z brokułów i pieczarek
(1)
Grzyby marynowane w occie
(1)
Grzybowy sos Boloński z mięsem mielonym
(1)
Kurki po prowansalsku
(1)
Bruschetta z grzybami
(1)
Duszone grzyby z groszkiem
(1)