Ciastka orzechowo-kakaowe, babeczki muszelki z kremem budyniowym

2022-08-20 Autor przepisu Waniliowe Improwizacje

Ciastka orzechowo-kakaowe, babeczki muszelki z kremem budyniowym
Dostałam całe pudełko łuskanych orzechów włoskich i zastanawiałam się co mogę z nich zrobić. Nie lubię tradycyjnych maślanych kremów na bazie orzechów włoskich, ciasto ucierane orzechowe już wypróbowałam i też nie był to do końca mój smak więc postanowiłam zrobić ciasto kruche orzechowe. Robiłam je bez żadnego przepisu i składniki dodawałam na oko, ale mniej więcej postaram się odtworzyć przepis:

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    • 1,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
    • 1 szkl. cukru
    • 150 g zimnego masła lub margaryny
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki kakao
    Krem budyniowy:
    • 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy Delecta
    • 2 szkl. mleka
    • 5 łyżek cukru
    • 100-150g masła
    • dżem porzeczkowy, marmolada z jabłek
    • barwnik spożywczy

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do miski przesiewam mąkę, wsypuję orzechy, cukier, kakao, wbijam żółtka i kawałki masła. Szybko zagniatam na jednolite ciasto.
  2. 2. Wkładam do lodówki, żeby się schłodziło. Po ok. 2-3 godzinach ciasto wyciągam i wyklejam nim natłuszczone foremki do babeczek i muszelek.
  3. Reklama
  4. 3. Wstawiam do piekarnika i piekę ok min. w stopniach z termoobiegiem. Czas pieczenia trzeba kontrolować bo każdy piekarnik inaczej piecze.
  5. 4. Nie można dopuścić do przypalenia. Pupieczeniu studzę ciastka na kratce. Gdy lekko przestygną wyciągam z foremek.
  6. 5. Krem budyniowy: Budyń gotuję na 2 szkl. mleka i odstawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucieram chwilę mikserem a następnie dodaję po łyżce zimny budyń.
  7. 6. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego z tylką/końcówką w kształcie gwiazdy otwartej.
  8. 7. Trochę kremu zostawiam i dodaję do niego barwnik spożywczy. Połowę muszelek napełniam przygotowanym kremem, a drugą połowę marmoladą jabłkową.
  9. 8. Muszelki składam (połówka z budyniem z połówką z marmoladą).
  10. 9. Do korpusów babeczek kładę na dno małą łyżeczkę (taką od filiżanki) dżemu i dopełniam kremem budyniowym.
  11. 10. Połowę babeczek napełniam zwykłym kremem budyniowym niezabarwionym, a drugą połowę napełniam kremem z odrobinką barwnika spożywczego (akurat miałam czerwony). Tak przygotowane babeczki wstawiam do lodówki najlepiej na kilka godzin.
  12. 11. Na drugi dzień ciastka już nie są takie chrupiące. Przed podaniem muszelki opruszam cukrem-pudrem. SMACZNEGO!!!
Ciastka owsiane ze świeżymi malinami - V
(1)
Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką
(1)
Ciasteczka owsiane z żurawiną
(2)
Grysikowe ciasteczka z marmoladą różaną
(1)
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzchami laskowymi
(1)