Niby szarlotka, a jednak zupełnie inna niż wszystkie.
Jestem pewna, że takiego ciasta z jabłkami jeszcze nie jedliście. :)
Tak, tak - szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami - wszyscy kochamy i uwielbiamy.
Jednak zastanawiałam się jak by tu je urozmaicić....
Wpadłam na pomysł, aby upiec ciasto rodem z Ameryki czyli słynną Apple Pie "po swojemu".
Po upieczeniu ciasto polałam słodkim mleczkiem kokosowym, posypałam wiórkami i udekorowałam bitą śmietaną.
Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie.
Wylepiając nim foremkę odkryłam sposób na jego błyskawiczne wyrównanie na spodzie jak i brzegach. Szczegóły znajdziecie w opisie - ale zapewniam, że wałek możecie odłożyć, a o wcześniejszym schładzaniu ciasta zapomnieć ;) Waniliowe ciasto jest kruche i delikatne. Apple Pie wypełniłam domowymi jabłuszkami ze swojej spiżarni - najlepsze na świecie. Podczas pieczenia zapachy wypełniają cały dom. Z ciastem i jabłkami współgra idealnie słodkie i aromatyczne mleczko kokosowe. Do tego aksamitna i lekka bita śmietana - mmm :) Całość rozpływa się w ustach i wygląda prześlicznie. Bardzo, bardzo polecam!