Sos grzybowy z maślaków

2020-06-28 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sos grzybowy z maślaków

Składniki

    • śliwki krem: 200 gram
    • pieczarki: 150 gram
    • twardy ser: 70 gram
    • wino białe: 1 stołowa łyżka 
    • olej roślinny: 1 stołowa łyżka 
    • zmielony czarny pieprz: do smaku
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zmierz składniki.
  2. przygotowane składniki
  3. 2. Umyj grzyby, wysusz i pokrój w małe kostki.
  4. pokrojone grzyby w małe kostki
  5. 3. Zetrzyj ser na średniej tarce.
  6. starty ser
  7. 4. Smażyć grzyby na patelni w oleju roślinnym przez 5 minut.
  8. smażone grzyby
  9. 5. Wlać wino i gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż płyn odparuje.
  10. dodajemy wino to grzybów
  11. 6. Dodaj ser na patelnię. Smażyć, mieszając, aż ser całkowicie się stopi.
  12. dodajemy ser
  13. 7. Gulasz, mieszając, około 4 minut. Wlej śmietanę.
  14. wlewamy śmietanę
  15. 8. Smacznego!
  16. sos grzybowy z maślaków


Grzybowy sos Boloński z mięsem mielonym
(1)
Biały sos do pizzy
(4)
Meksykański sos pomidorowy "Salsa Ranchera"
(1)
Keczup z cukinii
(1)
Sos z niebieskiego sera
(1)