Zdrowy przepis na sałatkę złożony z prostych, tanich składników. Główną atrakcją sałatki z selera z jabłkami i marynowanymi rodzynkami są dwa rodzaje sosów sałatkowych.
Składniki
korzeń selera: 1/2
czerwone jabłko: 1
zielone jabłko: 1
rodzynki: 0,5 filiżanki
sól: szczypta
sok z cytryny lub ocet owocowy: 2 łyżki
sos Aioli: 2 łyżki
Vinaigrette:
oliwa z oliwek: 3 stołowe łyżki
olej słonecznikowy: 3 stołowe łyżki
sól morska: szczypta
ocet winny: 2 stołowe łyżki
zmielony czarny pieprz: szczypta
sos Aioli:
olej roślinny: 0,5 szklanki
sok z cytryny: 2 stołowe łyżki
surowe żółtko: 1
czosnek: 2 ząbki
sól: szczypta
zmielony czarny pieprz: szczypta
Wykonanie przepisu
1. Produkty sałatkowe z korzenia selera przygotowujemy z jabłkami i marynowanymi rodzynkami.
2. Przygotuj wcześniej sos winegret, mieszając wszystkie składniki sosu sałatkowego w jednej misce.
3. Warto również wcześniej przygotować sos Aioli. Dla niego wymieszaj surowe żółtko, czarny pieprz, posiekany czosnek i sól. Dodaj olej (w cienkim strumieniu) i mieszaj przedmiot obrabiany, aż uzyska gęstą teksturę.
4. Wlej rodzynki wrzącą wodą. Czekamy 5 minut.
5. Spuścić wodę. Wlać do miski z suszonymi owocami 1 stołową łyżkę sosu winegret.
6. Pokrój seler na cienkie paski i zalej wrzącą wodą. Po 30 sekundach spuść wodę i dodaj lodowatą wodę z octem lub sokiem z cytryny do miski korzenia. Czekamy na 10 minut. Filtrujemy.
7. Pokrój jabłka, dodaj do selera.
8. Wlej pozostały sos Vinaigrette i sos Aioli do miski. Wymieszaj
9. Rozkładamy sałatkę z selera i jabłek na talerzu, posypujemy sałatkę jabłkami, marynowanymi rodzynkami.
10. Sałatka z selerem, jabłkami i rodzynkami jest podawana natychmiast.