Sałatka z gruszką i serem pleśniowym "Dor Blue"

2020-07-29 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym "Dor Blue"
Wyśmienitą sałatkę deserową docenią miłośnicy serów pleśniowych. Od dawna chciałam ugotować jakąś sałatkę deserową, aby zawierała owoce, ser pleśniowy (bardzo go uwielbiam) i ciekawe nadzienie. Wybrany przepis w pełni spełnił wszystkie moje wymagania. Pomimo tego, że ilość sałatki okazała się być dwiema dużymi porcjami, ostatecznie sam ją zjadłem - po prostu nie mogłem przestać w czasie.)) Okazało się dobrze, bardzo smaczne. 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • liście Sałaty: 70 gram 
    • rukola: 70 gram
    • ser pleśniowy „Dor Blue”: 50 gram
    • orzechy włoskie: 50 gram
    • gruszki: 1 szt
    • cytryny: 0,5 szt
    • miód: 1 stołowa łyżka 
    Nadzienie:
    • oliwa z oliwek: 2 stołowa łyżka 
    • ocet winny biały: 1 łyżeczka 
    • musztarda ziarnista: 1 łyżeczka 
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj składniki. Do sałatki z gruszką i serem dorblu potrzebujemy: niebieskiego sera, rukoli, sałaty liściowej, dużej soczystej dojrzałej gruszki, orzechów włoskich, pół cytryny (sok), miodu. Umyj liście rukoli i sałaty i dobrze wysusz.
  2. składniki na sałatkę z gruszka i serem pleśniowym
  3. 2. Ser pokroić w małe plasterki.
  4. pokrojony pleśniowy ser
    Reklama
  5. 3. Na rozgrzanej patelni mieszaj orzechy włoskie przez 5 minut, mieszając.
  6. smażymy orzechy włoskie
  7. 4. Wlać miód na patelnię i smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż orzechy zostaną karmelizowane.
  8. wlewamy miód
  9. 5. W gruszce usuń łodygę i rdzeń. Pokrój miąższ w cienkie plasterki. Wlać gruszki sokiem z połowy cytryny, aby się nie ściemniły.
  10. pokrojona gruszka
  11. 6. Tankowanie: Do tankowania potrzebujemy: miodu, octu z białego wina, granulowanej musztardy, soli.
  12. tankowanie
  13. 7. Połącz oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę i sól. Ubijaj, aż będzie gładka. Zamiast ziarnistej musztardy możesz użyć gotowego Dijon.
  14. łączymy oliwę, ocet musztardę i sól
  15. 8. Umieść sałatę, pokrojone gruszki, ser pleśniowy w salaterce.
  16. umieszczamy sałatę w salaterce
  17. 9. Połóż karmelizowane orzechy włoskie. Wlać sos sałatkowy, delikatnie wymieszać i podawać.
  18. wykładami karmelizowane orzechy
  19. 10. Smacznego !
  20. sałatka z gruszką i serem pleśniowym


Bakłażan po koreańsku
(1)
Surówka z rzodkiewki
(1)
Roszponka sałatka do obiadu
(1)
Sałatka z cukinii na zimę
(1)
Lekka sałatka, idealna do obiadu
(1)
Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka
(3)
Sałatka z czerwonej kapusty
(1)