Rozgrzewająca herbata imbirowa

2023-05-11 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Rozgrzewająca herbata imbirowa
Przepis jest bardzo prosty i pewnie już wielu znany, ale jeśli znajdzie się choć jedna osoba, dla której ta herbata będzie nowością, to czuję się w obowiązku go opisać. W zeszłym roku dzięki napojowi imbirowemu nie zachorowałam na grypę, nie miałam kaszlu i tylko przez może tydzień miałam swój coroczny katar. Ponadto, jako miłośniczka imbiru i cytryny, uważam tę herbatkę za bardzo smaczną. Chyba jedyną wadą jest to, że jej wykonanie może być nieco czasochłonne: imbir nie tak łatwo zetrzeć na tarce, a rozpuszczenie miodu w cytrynowo-imbirowej mieszance jest dość trudne, ale smak rekompensuje wszystko. Robimy z wyprzedzeniem mały słoiczek, który wytrzymuje w lodówce około tygodnia, ale w naszym domu jest zużywany w ciągu kilku dni. Polecam, żebyście też spróbowali. 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • korzeń imbiru
    • organiczna cytryna
    • miód

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Weź równe części imbiru i cytryny i dodaj miód do smaku, około 5-6 łyżek (im więcej miodu, tym dłużej herbata pozostanie świeża).
  2. 2. Imbir zetrzeć na tarce, cytrynę podgrzać pod wrzącą wodą, następnie bardzo dobrze opłukać i drobno posiekać wraz ze skórką.
  3. Reklama
  4. 3. Dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia.
  5. 4. Posmakuj później i w razie potrzeby dodaj więcej miodu, imbiru lub cytryny do smaku. Około 1,5 łyżeczki tej mieszanki wystarcza na 1 filiżankę.
  6. 5. Patrz: Znalazłam na YouTube podobny przepis (w języku angielskim), który spodobał się naszej rodzinie. Jeśli jesteście zainteresowani zrobieniem go samodzielnie, to filmik załączyłam na końcu postu.


Sok dyniowy - domowy Kubuś
(2)
Domowa mrożona herbata
(1)