Kompot żurawinowy

2020-08-02 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Kompot żurawinowy
Bardzo przydatny napój wzmacniający odporność. Gotowanie kompotu żurawinowego nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Ale korzyści i przyjemność z jego używania są nieocenione. A jak to zrobić, powiem ci teraz.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • żurawina:  200 gram
    • woda: 1 l
    • cukier: 100 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Aby przygotować smaczny i zdrowy kompot z żurawiny, potrzebujesz tylko trzech składników. Bezpośrednio sama żurawina, cukier i woda. Możesz zmienić proporcje według własnych upodobań, w zależności od tego, ile kompotu i jaką koncentrację napoju chcesz otrzymać. Przed ugotowaniem sortuj żurawinę z gałązek i liści. Wypłucz je dobrze pod bieżącą wodą, aby usunąć kurz. Nawiasem mówiąc, jagody można stosować zarówno świeże, jak i mrożone.
  2. składniki na kompot żurawinowy
  3. 2. Wlej wymaganą ilość wody do rondla, aby ugotować kompot. Będę używać naczynia emaliowanego. Lepiej nie brać aluminium, aby nie nastąpiła reakcja utleniania z sokiem jagodowym. Postaw garnek z wodą na ogniu i zagotuj.
  4. zagotowana woda
    Reklama
  5. 3. Gdy woda się nagrzewa, przygotuj jagody. Umieść je w głębokiej misce i zetrzyj jagody w moździerzu lub posiekaj za pomocą blendera zanurzeniowego. W tym momencie przykrywam również miskę ręcznikiem, aby spray z jagód nie leciał.
  6. starta żurawina
  7. 4. Gdy woda się zagotuje, dodaj przygotowany cukier do rondla i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  8. sypiemy cukier zagotowanej wody
  9. 5. Następnie dodaj przygotowaną żurawinę do rondla i wymieszaj. Podgrzej rondel do ognia i zagotuj kompot.
  10. dodajemy żurawinę do rondla
  11. 6. Nie pozwól, aby kompot zagotował się z jagodami. Natychmiast zdjąć z ognia. Dlaczego nie pozwolić mu się zagotować? Podczas długiego gotowania znikają wszystkie dobroczynne właściwości żurawiny. A to nam się nie przyda. Dlatego doprowadzili do wrzenia i natychmiast usunęli z ognia. Przykryj garnek pokrywką i pozwól mu parzyć, aż ostygnie.
  12. zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką
  13. 7. Odcedź ostudzony kompot i przez sito. Wlej do szklanek i poczęstuj się. W upalny dzień możesz dodać do szklanki kruszony lód. Smacznego!
  14. 8. W letnie upały zimny kompot żurawinowy doskonale orzeźwia. Podczas gotowania możesz dodać do niego gałązkę mięty. Doda świeżości i lekkości smakowi.
  15. 9. Zimą, gotując taki kompot, można dodać przyprawy - cynamon, imbir, goździki, kardamon. Taki napój, gorący, szybko Cię rozgrzeje i napełni witaminami.
  16. odcedzamy kompot przez sito
Kompot żurawinowy
Kompot żurawinowy
Kompot żurawinowy
Kompot żurawinowy
Sok dyniowy - domowy Kubuś
(2)