Są cztery podstawowe zasady, o których powinniście pamiętać, chcąc przygotować idealną pieczeń. Po pierwsze, odpowiednia sztuka mięsa. Mięso powinno być świeże, nie mrożone i najlepiej z tak zwanej młodej sztuki. Po drugie, odpowiednia marynata i czas marynowania. Mięso powinno leżakować w lodówce minimum 24 godziny. Po trzecie, wszelkiego rodzaju mięsa najlepiej piec w rękawie do pieczenia. Dzięki temu, zachowają wszelkie wartości odżywcze oraz smakowe. Po czwarte, zaraz do upieczeniu pieczeń powinna "odpocząć" przez około 10-15 minut, aby soki wewnątrz niej równomiernie się rozeszły, co gwarantuje jej soczystość i kruchość. Bogatsi o tę wiedzę, możecie zabrać się do przyrządzenia aromatycznej pieczeni z łopatki, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do świeżego domowego chleba.