Łopatka wieprzowa soczysta i krucha

2022-08-14 Autor przepisu Kuchnia szeroko otwarta

Łopatka wieprzowa soczysta i krucha
Są cztery podstawowe zasady, o których powinniście pamiętać, chcąc przygotować idealną pieczeń. Po pierwsze, odpowiednia sztuka mięsa. Mięso powinno być świeże, nie mrożone i najlepiej z tak zwanej młodej sztuki. Po drugie, odpowiednia marynata i czas marynowania. Mięso powinno leżakować w lodówce minimum 24 godziny. Po trzecie, wszelkiego rodzaju mięsa najlepiej piec w rękawie do pieczenia. Dzięki temu, zachowają wszelkie wartości odżywcze oraz smakowe. Po czwarte, zaraz do upieczeniu pieczeń powinna "odpocząć" przez około 10-15 minut, aby soki wewnątrz niej równomiernie się rozeszły, co gwarantuje jej soczystość i kruchość. Bogatsi o tę wiedzę, możecie zabrać się do przyrządzenia aromatycznej pieczeni z łopatki, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do świeżego domowego chleba.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 1,5 kg łopatki wieprzowej
    Marynata:
    • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku
    • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    • 1/2 łyżki przyprawy do grilla i szaszłyków
    • Opcjonalnie: sól lub domowa vegeta

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem.
  2. 2. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
  3. Reklama
  4. 3. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin.
  5. 4. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem.
  6. 5. Ten zabieg ma na celu ścięcie się białka w mięsie, dzięki czemu całe soki zostaną wewnątrz pieczeni.
  7. 6. Po 15 minutach zmiejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut.
  8. 7. Pamiętajcie, by na każdy kilogram mięsa przeznaczyć ok. 1 godziny pieczenia.
  9. 8. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem.
  10. 9. Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. do przestygnięcia.
Łopatka wieprzowa soczysta i krucha
Żeberka BBQ z piekarnika
(1)
Quesadilla z mieloną wołowiną
(1)
Karkówka pieczona w rękawie
(1)