Jeden produkt, znajdujący się chyba w każdej kuchni, spożywany raz lub dwa razy w tygodniu, może być dobry zarówno dla naszego wyglądu, jak i zdrowia. To właśnie sfermentowany ogórek jest wspaniałym źródłem probiotyków - dobrych bakterii.
Pikle mogą pomóc ci schudnąć"Naukowcy badali i badają wpływ probiotyków na utrzymanie wagi i utratę wagi u kobiet i mężczyzn z nadwagą. Próba badawcza trwała 24 tygodnie - mówi dr. - Otyli uczestnicy badania stracili na wadze, jedząc często sfermentowane ogórki, podczas gdy ci normalni utrzymali ją w ryzach. To właśnie oznacza posiadanie prawidłowej mikroflory jelitowej! Jeśli równowaga bakterii jelitowych zostanie zaburzona, lipopolisacharydy znajdujące się w błonie złych bakterii dostają się do krwiobiegu i przyczyniają się do rozwoju insulinooporności. A tam, gdzie jest insulinooporność, często występuje przyrost masy ciała."
Lekarz zaleca porównanie, ile korzystnych substancji znajduje się w ogórkach świeżych, a ile w ogórkach fermentowanych.
Ponadto ogórki zawierają witaminę E, kwas pantotenowy, magnez, fosfor i potas - dodaje lekarz.
Pomaga utrzymać sprawną pracę mózguMówi się: to, jak się czujemy, jest tym, jak wyglądamy. I to bardzo wyraźnie widać w naszych twarzach, emocjach i zachowaniu - mówi lekarz: "Jeśli jemy kwaśne ogórki, to jednocześnie dajemy organizmowi pokarm, który może wspomóc sprawne funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, tworzenie się mózgu - bariery krew-mózg, mielinizację, tworzenie się neuronów, dojrzewanie mikrogleju. Na przykład istnieje związek między zdrowymi jelitami a chorobą Parkinsona."
Reklama
Według badaczy zdrowe jelita pomogą zapewnić sprawne funkcjonowanie komórek nerwowych poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości serotoniny i dopaminy. Jeśli są one zbyt niskie, może to zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, prowadząc do upośledzenia zachowań motorycznych i koordynacji. Dzięki temu zmniejszają się objawy lęku czy depresji - dodaje lekarz.
Poprawia stan ludzkiej skóryOczyszczanie skóry jest z pewnością ważne, ale równie istotne jest dbanie o nią od wewnątrz. Jednym z takich źródeł zdrowia, mówi lekarz, są wspomniane probiotyki: "Peptydy produkowane przez dobre bakterie pomogą układowi odpornościowemu człowieka wyeliminować bakterie chorobotwórcze."
Pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubegoProdukty fermentowane pomagają w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej i działają jako forma profilaktyki raka jelita grubego, twierdzi lekarz.
Ale lekarz ostrzega również, że sfermentowane ogórki mogą mieć skutki uboczne: jedzenie zbyt wielu sfermentowanych ogórków lub picie zbyt dużej ilości płynu z ogórków może powodować gazy i wzdęcia.
"Jest to również dodatkowa sól. Jedz ogórki raz lub dwa razy w tygodniu, a zaczniesz czuć się coraz lepiej - przypomina.
Podzielę się również bardzo smacznym przepisem na sałatkę ze śledziem i ogórkami. Koniecznie spróbuj! :)