Korzyści z ogórków kiszonych dla organizmu i zdrowia człowieka

2022-12-22 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Korzyści z ogórków kiszonych dla organizmu i zdrowia człowieka
Jeden produkt, znajdujący się chyba w każdej kuchni, spożywany raz lub dwa razy w tygodniu, może być dobry zarówno dla naszego wyglądu, jak i zdrowia. To właśnie sfermentowany ogórek jest wspaniałym źródłem probiotyków - dobrych bakterii.

Pikle mogą pomóc ci schudnąć

"Naukowcy badali i badają wpływ probiotyków na utrzymanie wagi i utratę wagi u kobiet i mężczyzn z nadwagą. Próba badawcza trwała 24 tygodnie - mówi dr. - Otyli uczestnicy badania stracili na wadze, jedząc często sfermentowane ogórki, podczas gdy ci normalni utrzymali ją w ryzach. To właśnie oznacza posiadanie prawidłowej mikroflory jelitowej! Jeśli równowaga bakterii jelitowych zostanie zaburzona, lipopolisacharydy znajdujące się w błonie złych bakterii dostają się do krwiobiegu i przyczyniają się do rozwoju insulinooporności. A tam, gdzie jest insulinooporność, często występuje przyrost masy ciała."

Lekarz zaleca porównanie, ile korzystnych substancji znajduje się w ogórkach świeżych, a ile w ogórkach fermentowanych.

Ponadto ogórki zawierają witaminę E, kwas pantotenowy, magnez, fosfor i potas - dodaje lekarz.

Pomaga utrzymać sprawną pracę mózgu

Mówi się: to, jak się czujemy, jest tym, jak wyglądamy. I to bardzo wyraźnie widać w naszych twarzach, emocjach i zachowaniu - mówi lekarz: "Jeśli jemy kwaśne ogórki, to jednocześnie dajemy organizmowi pokarm, który może wspomóc sprawne funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, tworzenie się mózgu - bariery krew-mózg, mielinizację, tworzenie się neuronów, dojrzewanie mikrogleju. Na przykład istnieje związek między zdrowymi jelitami a chorobą Parkinsona."
Reklama

Według badaczy zdrowe jelita pomogą zapewnić sprawne funkcjonowanie komórek nerwowych poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości serotoniny i dopaminy. Jeśli są one zbyt niskie, może to zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, prowadząc do upośledzenia zachowań motorycznych i koordynacji. Dzięki temu zmniejszają się objawy lęku czy depresji - dodaje lekarz.

Poprawia stan ludzkiej skóry

Oczyszczanie skóry jest z pewnością ważne, ale równie istotne jest dbanie o nią od wewnątrz. Jednym z takich źródeł zdrowia, mówi lekarz, są wspomniane probiotyki: "Peptydy produkowane przez dobre bakterie pomogą układowi odpornościowemu człowieka wyeliminować bakterie chorobotwórcze."

Pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego

Produkty fermentowane pomagają w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej i działają jako forma profilaktyki raka jelita grubego, twierdzi lekarz. 

Ale lekarz ostrzega również, że sfermentowane ogórki mogą mieć skutki uboczne: jedzenie zbyt wielu sfermentowanych ogórków lub picie zbyt dużej ilości płynu z ogórków może powodować gazy i wzdęcia. 

"Jest to również dodatkowa sól. Jedz ogórki raz lub dwa razy w tygodniu, a zaczniesz czuć się coraz lepiej - przypomina.

Podzielę się również bardzo smacznym przepisem na sałatkę ze śledziem i ogórkami. Koniecznie spróbuj! :)

Składniki

    • filety śledziowe
    • ogórki kiszone
    • cebule
    • kwaśna śmietana
    • pieprz
    • sól

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw pokrój filety śledziowe na małe kawałki.
  2. 2. Następnie pokrój ogórek kiszony na małe kawałki.
  3. 3. Następnie pokrój cebulę na małe kawałki.
  4. 4. Umieścić wszystko w misce, doprawić sałatkę kwaśną śmietaną, pieprzem i solą do smaku i wymieszać.
  5. 5. To wszystko. Nasza sałatka śledziowa jest już gotowa. Jest pyszna podawana z gorącymi, gotowanymi ziemniakami. Pyszne!
Kimchi - kiszona kapusta w koreańskim stylu kimchi
(1)
Bardzo zdrowe ciasto wysokobłonnikowe
(6)