Jak wiele osób sobie wyobraża, francuskie śniadanie nie musi składać się z soku, herbaty, rogalików i dżemu. Kanapka Croque Madame to idealny sposób na obfite i pyszne rozpoczęcie dnia. Klasyka, która przenosi nas z powrotem do wieży Eiffla, przynajmniej w naszych umysłach.
Nie tylko architektura, ludzie, przyroda i różne dzieła sztuki, ale także cała francuska kuchnia, z której po prostu sączy się miłość. Miłość do jakości, smaku i klasycznych potraw, które są uwielbiane na całym świecie. W Paryżu byłam tylko raz, ale popełniłam wiele błędów (nie spróbowałam wielu ich potraw), więc stwierdziłam, że jeśli odwiedzę ponownie, to upewnię się, że poprawię te błędy i spróbuję wszystkiego po kolei. :)
Jak już wspomniałam, nie tylko croissanty gwarantują dobry początek dnia. Dla sycącego romansu obowiązkowym elementem są kanapki Croque Madame. Kiedy już się nimi nacieszysz, będziesz chciał z niecierpliwością czekać na wolny weekendowy poranek, kiedy będziesz mógł zrobić je ponownie i cieszyć się nimi. Ta kanapka narodziła się w Paryżu, a obecnie jest spożywana w całej Francji nie tylko na śniadanie, ale także jako przekąska między obiadem a kolacją. Być może nie jesteśmy tak przyzwyczajeni do jedzenia kanapek poza śniadaniem, ale możesz pamiętać o tym fakcie, jeśli kiedykolwiek poczujesz się bardzo pełny.
Croque Madame to interpretacja
Croque Monsieur kanapki, w której chleb, ser i szynka uzupełnione są sosem beszamelowym i lekko podsmażonym (lub pozbawionym skorupki) jajkiem. W skrócie oznacza to, że kobieca wersja dania jest bardziej kaloryczna, smaczniejsza i, o dziwo, warta każdej zjedzonej kalorii!
Chleb. Tradycyjnie we Francji danie to przyrządza się z chlebem brioche, ale ja chciałam uzyskać bardziej rustykalny wygląd i wybrałam świeży chleb ciabatta. Efekt był doskonały! Widziałam też w różnych źródłach w internecie, że wiele osób używa po prostu uformowanego chleba kanapkowego. I to wcale nie jest złe - wszystko, co dobrze smakuje, jest idealne do Croque Madame!
Ham. Tylko francuska gotowana szynka wieprzowa i żadna inna. Zazwyczaj trzeba go szukać w sklepach dla smakoszy. Nie pomylę się jednak mówiąc, że nawet do tak łatwego dania warto wybrać jak najlepsze składniki. To będzie prawdziwa bomba smakowa! Robiłam Croque Madame używając zarówno produktów dla smakoszy, jak i tych tańszych, które można znaleźć we wszystkich większych supermarketach. Wynik był naprawdę bardzo różny, nie było co porównywać.
Ser. I znów warto wybrać się na francuskie produkty. Emmental lub Gruyere to najlepsze sery do tej kanapki.
Reklama
A teraz do produkcji!