Ciasto marchewkowe (łatwy przepis)

2022-08-27 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Ciasto marchewkowe (łatwy przepis)
...czyli moje pierwsze carrot cake :) Właśnie niedawno wyjęte z piekarnika i muszę stwierdzić, że jest rewelacyjne. Pachnące, wilgotne, w smaku ma coś z piernika, dzięki wszystkim przyprawom, jakie zawiera. Na temat ciasta marchewkowego krążą już legendy! W internecie można znaleźć setki przepisów na różne wersje. Zwróciłam uwagę na kilka, ale na początek wybrałam jeden do przetestowania, a i tak troszkę go zmodyfikowałam. Następnym razem skuszę się na przełożenie masą z mascarpone.

POLECAM!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 5 dużych jajek, osobno żółtka i białka
    • 1,5 szklanki mąki (piekłam z orkiszowej ciemnej 1 szklanka i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej)
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • szklanka orzechów laskowych
    • 2 duże marchewki (muszą mieć ok. 300-350 g)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody
    • szczypta soli
    • łyżka cynamonu
    • 6 goździków (zmielić)
    • 3 łyżki miodu
    • pół szklanki cukru brązowego
    • 50 g drobno pokrojonych suszonych śliwek
    • 100 g płatków migdałowych

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami. Orzechy uprażyć przez chwilę na suchej patelni i zmielić w blenderze.
  2. 2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę (zostawić tylko ok. 2 łyżek cukru do piany z białek) oraz z miodem. Miksować dość długo, żeby rozpuścić cukier.
  3. Reklama
  4. 3. Dodawać powoli oliwę. Wrzucić startą marchewkę i nadal miksować, najlepiej na najniższych obrotach miksera. Wrzucić zmielone orzechy.
  5. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, szczyptą soli, cynamonem i zmielonymi goździkami. Dodawać powoli do ciasta. W drugim naczyniu ubić pianę z pozostałym cukrem.
  6. 5. Do ciasta dodawać powoli połowę ubitej piany. Wszystko mieszać łyżką. Wsypać pokrojone drobno śliwki. Wymieszać całość z resztą piany.
  7. 6. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem i posmarowanej masłem tortownicy, na wierzchu posypać migdałami.
  8. 7. Autorka przepisu sugeruje pieczenie w tortownicy o średnicy 24 cm, ja miałam akurat 27 cm, dlatego podejrzewam, że ciasto nie wyrosło tak, jak tego oczekiwałam. Chociaż do małych nie należy.
  9. 8. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni z funkcją termoobiegu i piec w tej temp. 20 minut, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 35 min.(razem 55 minut). Bon Appétit!
Ciasto marchewkowe (łatwy przepis)
Ciasto marchewkowe (łatwy przepis)
Ciasto marchewkowe (łatwy przepis)
Puszyste ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami
(2)
Ciasto z dodatkiem arbuza i truskawek
(2)
Biszkopt z jabłkami w galaretce wg Aleex
(1)
Sernik śmietankowy z czekoladą
(1)
Pyszne ciasto marchewkowe z migdałami
(1)
Jagodowo-nektarynkowy jogurtowiec na zimno
(1)
Ciasto marchewkowe najlepsze
(1)
Sernik z budyniem wg Ewy Wachowicz
(1)