Wok makaron z warzywami z sosem Teriyaki

2020-09-09 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wok makaron z warzywami z sosem Teriyaki
Szybko, prosto, pięknie i bardzo smacznie !!! Makaron z warzywami jest prosty i smaczny, ale makaron przygotowany według tego przepisu jest jeszcze bardziej aromatyczny. Wynika to z zastosowania w przygotowaniu sosu sojowego i sosu teriyaki, które uzupełniają to danie i nadają mu pikantny smak.

Składniki

    • makaron: 75 gram 
    • bułgarska papryka: 0,5 szt
    • czerwona cebula: 0,5 szt
    • marchew: 0,5 szt
    • sos sojowy: 3 stołowe łyżki
    • sos teriyaki: 2 stołowe łyżki
    • olej roślinny: 5 ml
    • sezam: 0,5 łyżeczka  
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki i przybory do gotowania makaronu z warzywami. Więc ugotujmy makaron. Wstawiamy do wrzącej wody i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 3-4 minuty, po czym wkładamy do durszlaka, spłukujemy zimną wodą, odstawiamy na chwilę w durszlak do spuszczenia wody.
  2. gotujemy makaron wok
  3. 2. Teraz pokrój wszystkie warzywa. Zacznijmy od cebuli. Używam czerwonego, ponieważ ładnie wygląda w naczyniu i ma wyjątkowy słodki smak. Ale możesz też użyć zwykłej cebuli, z nią też okazuje się smaczna. Więc myjemy cebulę, przecinamy ją wzdłuż i w poprzek, a następnie cienko kroimy piórami.
  4. pokrojona czerwona cebula w paski
  5. 3. Marchewki obrać, pokroić w cienkie, długie paski.
  6. pokrojona marchew w paski
  7. 4. Oczyszczamy paprykę z nasion, usuwając łodygę. Pokroić w długie cienkie paski.
  8. pokrojona papryka w paski
  9. 5. Wszystkie przygotowane warzywa przełożyć na patelnię do woka (jeśli nie ma patelni z grubym dnem), do której wlewamy niewielką ilość oleju roślinnego i sosu sojowego.
  10. wykładamy warzywa na patelnię i dodajemy olej i sos sojowy
  11. 6. Warzywa smażymy dosłownie przez 2-3 minuty, pozostawiając chrupiące.
  12. smażymy warzywa
  13. 7. Następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron, wlej pozostały sos sojowy i sos teriyaki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jest to dość wygodne przy użyciu pałeczek bambusowych. Makaron smażymy z warzywami jeszcze kilka minut, ciągle mieszając.
  14. dodajemy makaron i sosy
  15. 8. Gotowy makaron smakujemy z warzywami, w razie potrzeby solimy (sosy są dość słone, więc najprawdopodobniej sól nie jest wymagana, nie dodam), mieszamy i przekładamy do pojemników do serwowania, na wierzch posypujemy sezamem.
Wok makaron z warzywami z sosem Teriyaki
Wok makaron z warzywami z sosem Teriyaki
Wok makaron z warzywami z sosem Teriyaki
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
(1)
Soba makaron z warzywami
(1)
Makaron orzo z kurczakiem, cukinią i szpinakiem
(1)
Sałatka z kabanosem i makaronem
(1)