Gwiazdki kakaowe

2022-08-31 Autor przepisu Wiem co jem

Gwiazdki kakaowe
To są ulubione ciasteczka moich dzieci. Proste i łatwe w przygotowaniu. Długo zachowują świeżość. Upieczone przechowuję  w metalowych pudełkach. Ciasto na nie jest mojego pomysłu, natomiast polewę zrobiłam według przepisu Regine Stroner, który znalazłam w książce pt. " Świąteczne wypieki".

Polewy wychodzi dosyć dużo, ale jak próbowałam zrobić jej o połowę mniej , nie była taki jak potrzeba. Lepiej więc upiec podwójną porcję ciasteczek lub wykorzystać pozostałą część do innych wypieków. Na kruchych ciasteczkach wychodzi lśniąca i gładka. Zupełnie jednak nie sprawdza się w przypadku pierniczków.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 500g mąki
    • 200g masła
    • 100g smalcu
    • 200 g cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki kakao
    Na polewę
    • 150g gorzkiej czekolady
    • 200g cukru
    • 125 ml wody
    • perełki cukrowe do dekoracji

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Zetrzeć na tarce z grubymi otworami tłuszcz. Wymieszać z mąką Dodać cukier i ponownie wymieszać składniki. Zrobić w środku zagłębienie.
  2. 2. Wbić jajka, wlać śmietanę i wsypać kakao. Szybko zagnieść wszystkie składniki na gładkie elastyczne ciasto.
  3. Reklama
  4. 3. Zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  5. 4. Podzielić ciasto na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować na grubość 4mm. Foremką w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka.
  6. 5. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie stykały. Piekarnik nagrzać do 200°C. Wstawić ciasteczka i piec 12 minut.
  7. 6. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej.
  8. 7. Na polewę: Do małego rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Dodać połamaną czekoladę. Postawić na gazie.
  9. 8. Stale mieszając podgrzewać składniki. Utrzymywać w stanie wrzenia przez 10 minut. Lekko wystudzić. Łyżeczką do herbaty nakładać polewę na ciasteczka.
  10. 9. Posypać od razu perełkami cukrowymi.
  11. 10. Odłożyć do zastygnięcia.
  12. 11. Przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku. Smacznego. :)
Szyszki z ryżu preparowanego
(1)
Ciastka czekoladowe z avocado
(1)
Ciasteczka owsiane z żurawiną
(2)
Ciastka Pieguski z żurawiną
(1)
Ciasteczka z amaretto i lejącą czekoladą w środku - kruche
(1)
Bezy kokosowe
(1)