Fasolnik chiński w obłędnym wydaniu...

2022-08-14 Autor przepisu Kuchnia szeroko otwarta

Fasolnik chiński w obłędnym wydaniu...
Znacie fasolnika chińskiego? Jedliście go kiedyś? Ja po raz pierwszy spróbowałam go rok temu, kiedy mąż zakupił nasiona i zasiał je w przydomowym ogródku. Okazów nie było dużo, ale ten smak pozostał ze mną na bardzo długo. W tym roku posialiśmy go w ilości trzykrotnie większej, a więc i zbiory były obfitsze :) Kilka kilogramów tej fantastycznej odmiany fasolki jedzona jest u nas na okrągło. Strąki fasolnika można przyrządzać na wiele sposobów. Podawać gotowane z wody, okraszone bułką tartą zrumienioną na maśle, smażyć z dodatkiem orzechów, sezamu i chili lub zapiekać w dowolny sposób. Świetnie prezentuje się także jako warzywne spaghetti, bo jego strąki osiągają nawet do 60 cm długości (!). Fasolnik w naszym ogródku nie osiągnął co prawda, aż tak okazałych rozmiarów, ale urzekł nas po raz kolejny tego lata... Dziś postanowiłam przygotować go pod pierzynką z beszamelu w wersji na ostro z dodatkiem płatków chili. Wyszło bajecznie! Mąż spróbował i zaniemówił... To mega smaczne połączenie jest po prostu idealne. :) Aż ma się ochotę na więcej. :)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 30 strąków fasolnika chińskiego
    • 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
    • 1/2 łyżki ziaren sezamu
    • 1/2 łyżeczki chili w płatkach (lub 1/4 łyżeczki chili w proszku)
    • 2 łyżki startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
    Beszamel:
    • 1 1/2 łyżki mąki
    • 1 łyżka masła
    • mleko (około 200 ml)
    • świeżo zmielona sól morska
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Fasolnika ugotować na parze kilka minut al dente.
  2. 2. W rondelku zrobić zasmażkę z masła i mąki.
  3. Reklama
  4. 3. Stopniowo dolewać mleka mieszając energicznie trzepaczką.
  5. 4. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dobrze przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. 5. Fasolnika obwinąć szynką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
  7. 6. Zalać beszamelem, posypać sezamem, płatkami chili i serem.
  8. 7. Zapiekać około 15-20 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Smacznego!
Fasolnik chiński w obłędnym wydaniu...
Fasolnik chiński w obłędnym wydaniu...
Fasolnik chiński w obłędnym wydaniu...
Wege burgery - wegetariańskie (bez mięsa)
(2)
Drozdzowe paluchy z suszonymi pomidorami
(2)
Muffiny z parmezanem
(1)