Sałatka z zielonych pomidorów do obiadu

2020-07-10 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sałatka z zielonych pomidorów do obiadu

Składniki

    • zielone pomidory: 500 gram
    • marchewka: 2 szt
    • papryka: 2 szt
    • czosnek: 4 ząbki 
    • ocet: 2 stołowe łyżki 
    • olej roślinny: 2 stołowe łyżki 
    • cukier: 2 stołowe łyżki 
    • sól: 1 łyżeczka 
    • koper do: smaku
    • pietruszka: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Pokrój pomidory na małe plasterki.
  2. 2. Bułgarska papryka posiekana cienkimi paskami.
  3. 3. Wcierać marchewki słomką na tarce do koreańskich sałatek.
  4. 4. Siekamy koperek nożem.
  5. 5. Drobno posiekaj zieloną pietruszkę nożem.
  6. 6. Połącz ocet, olej słonecznikowy, cukier, sól i wymieszaj.
  7. 7. W głębokiej misce połącz przygotowane pomidory, paprykę, marchewkę, koperek i natkę pietruszki, czosnek przeszedł przez prasę i dokładnie wymieszaj. Wlać sos do warzyw i wszystko wymieszać, aby wszystkie składniki równomiernie rozłożyć na pomidory. Naczynie należy podawać i marynować w lodówce przez 10 godzin, a następnie można je dostać i zjeść pikantną przekąskę.


Sałatka z fasoli na zimę
(1)
Sałatka czosnkowa z tortellini
(1)