Domowa mrożona herbata

2023-01-20 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Domowa mrożona herbata
W upalny dzień chcesz się orzeźwić, ale nie wiesz co pić? Woda jest prawdopodobnie jednym z najbardziej popularnych wyborów, ale co pijesz, gdy masz ochotę na smaki, których nigdy wcześniej nie próbowałeś? Jaką mrożoną herbatę mógłbyś zrobić w swojej kuchni? Dziś podzielę się moimi wskazówkami i przepisami. Nie czekaj więc i zacznijmy działać! 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Do mrożonej herbaty o smaku brzoskwiniowym (do syropu):
    • Cukier: 215 gramów (lub 170 mililitrów syropu klonowego)
    • Woda: 240 mililitrów
    • brzoskwinie: 2-3
    Dla mrożonej herbaty o smaku brzoskwiniowym:
    • Herbata: 3 paczki
    • Woda: 1400 mililitrów
    Do cytrynowej mrożonej zielonej herbaty:
    • Gorąca woda: 500 mililitrów
    • zimna woda: 700 mililitrów
    • sok z limonki: 60 mililitrów
    • Sok z cytryny: 60 mililitrów
    • zielona herbata: 5 paczek
    • miód: kilka łyżek stołowych
    • liście mięty: ~18

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zimna herbata o smaku brzoskwiniowym: Pokrojone brzoskwinie umieść w małym rondlu lub głębokiej patelni, przykryj wodą i dodaj cukier lub syrop klonowy. Podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż dojdzie do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień.
  2. 2. Brzoskwinie rozgnieść tłuczkiem, aby wycisnąć cały sok z brzoskwiń, dodać brzoskwinie do syropu i podgrzać.
  3. Reklama
  4. 3. Zdejmij garnek z kuchenki, gdy wszystkie granulki cukru się rozpuszczą, a następnie pozwól syropowi "stać" przez około pół godziny.
  5. 4. Na koniec przecedzić syrop, aby usunąć kawałki brzoskwiń.
  6. 5. Zagotować wodę i parzyć w niej torebki z herbatą przez 5 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Gdy herbata ostygnie, dodajemy do niej przygotowany syrop i wstawiamy przygotowaną herbatę do lodówki.
  7. 6. Herbatę podajemy z lodami i plasterkami świeżej brzoskwini.
  8. 7. Zimna zielona herbata z cytrynami: Zaparz 5 torebek zielonej herbaty w wodzie o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, wyjmij je po około 3-5 minutach i wyciśnij pozostały płyn.
  9. 8. Wymieszać z miodem do całkowitego rozpuszczenia.
  10. 9. Do dużej miski wlewamy soki z cytryny i limonki, zalewamy je herbatą i miodem.
  11. 10. Gdy herbata jest jeszcze ciepła, posmakuj jej, aby sprawdzić, czy słodycz jest wystarczająca dla Twojego gustu. Jeśli jest słodszy, dodaj więcej miodu. Pamiętaj, aby zrobić to przed schłodzeniem herbaty, ponieważ miód będzie potrzebował więcej czasu, aby rozpuścić się w zimnie.
  12. 11. Następnie do prawie gotowego napoju wlewamy zimną wodę i dobrze mieszamy.
  13. 12. Do szklanek dodajemy lód i wlewamy mrożoną herbatę.
  14. 13. Szklanki z mrożoną herbatą udekorować plasterkami cytryny i limonki oraz listkami mięty. Smacznego!
Sok dyniowy - domowy Kubuś
(2)