Kompot jabłkowy ze świeżych jabłek

2020-10-15 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Kompot jabłkowy ze świeżych jabłek
Świeży kompot jabłkowy ma znaczenie nie tylko w okresie letnio-jesiennym, kiedy dojrzewają tak kolorowe owoce, ale także w innych porach roku, kiedy prawie każdy dom ma na stole owoce zakupione w sklepie / targowisku.

Napój najlepiej zaparzyć z domowych jabłek wyhodowanych w ogrodzie, a nie z zakupionych, gdyż od niedawna dotarliśmy je parafiną - tak przetworzone owoce mogą nie tracić atrakcyjnego wyglądu przez 3-5 miesięcy! W takim przypadku parafinę można zmyć tylko wrzącą wodą! Po zakupie sprawdź owoce, przesuwając ostrym nożem po skórce, aby upewnić się, że nie pozostały na niej cząsteczki wosku. Jeśli są, przed degustacją należy je obrać.

Kompot to pyszny napój, który można przygotować o każdej porze roku. Może zawierać różnorodne owoce, jagody, a nawet niektóre rodzaje warzyw. Zimą często gotują z mrożonych owoców lub korzystają z przetworów ze spiżarni. Dziś powiem ci, jak ugotować świeży kompot jabłkowy w rondelku. W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie składniki, obliczyć ich proporcje i wybrać patelnię, na której będziemy gotować. A więc zacznijmy ...

Kompot jabłkowy chłodzi latem i ogrzewa zimą! Nadszedł czas na cudowne jabłka Antonówka, zachęcam nie tylko do ich jedzenia, ale także do gotowania z nich kompotów!

Kompot to rosyjski napój na bazie wody, owoców i cukru. Zimą doprawiam cynamonem, gałką muszkatołową i innymi przyprawami. Jest naprawdę łatwy do wykonania w domu i możesz stworzyć wyjątkowe wersje ze specjalnymi owocami do smaku. Oto moja zimowa wersja przepisu Kompot, którą możesz wypróbować w domu. Połączenie jabłek, gruszki i cynamonu tworzy smaczny, pocieszający domowy napój zimowy. W razie potrzeby podawaj z dodatkowymi laskami cynamonu do wymieszania.

Co może być bardziej świąteczne niż rozgrzewający grzany napój. O tej porze roku popularne jest grzane wino i grzany cydr, ale oto nasza bezalkoholowa wersja. Ten sok z grzanego jabłka jest pełen świątecznych przypraw i rozgrzeje Cię po całym dniu świątecznych zakupów. Idealny do serwowania na przyjęciu!

Gdy tylko Halloween się skończy, jesteśmy gotowi do przyjęcia wszystkich świątecznych rzeczy. Boże Narodzenie to oczywiście pyszne jedzenie, ale nie zapominajmy o świątecznych drinkach, które są w ofercie.
Reklama

Ten sok z grzanego jabłka to idealny sposób na rozgrzewkę, gdy wracasz po ciężkim dniu świątecznych zakupów lub gdy chcesz mieć coś wyszukanego przed telewizorem. Wystarczy dodać trochę miodu i zimowych przypraw do soku jabłkowego i podgrzać, aby uzyskać pyszny napój jabłkowy z przyprawami.

Dlaczego powinieneś tego spróbować?
- Pyszny bezalkoholowy napój bożonarodzeniowy
- Idealny do serwowania na przyjęciu
- Tylko kilka składników

Bezalkoholowe napoje świąteczne
Trudno jest iść na przyjęcie bożonarodzeniowe i być jednym z niewielu trzeźwych. Ale jest jeszcze gorzej, gdy dostaniesz trochę wody lub coli, podczas gdy wszyscy delektują się fantazyjnymi świątecznymi koktajlami.

Jeśli w tym roku organizujesz przyjęcie bożonarodzeniowe, dlaczego nie podać tego gościom, którzy nie piją. Gwarantuję, że to docenią. Jest tak prosty w wykonaniu, a bonusem jest to, że sprawia, że ​​cały dom pachnie niesamowicie. Napój i odświeżacz powietrza w jednym!

Grzane wino bezalkoholowe
Zrobiliśmy to jako alternatywę dla grzanego cydru, ale do bezalkoholowego grzanego wina można użyć bezalkoholowego czerwonego wina zamiast soku jabłkowego.

Nadal używaj miodu i wszystkich tych samych przypraw, ale zamień sok jabłkowy na wino bezalkoholowe lub sok winogronowy.

Nadal chcesz trochę ożywić świątecznego drinka? Możesz użyć tego samego przepisu w wersji alkoholowej, używając cydru zamiast soku jabłkowego. Przygotuj jedną porcję alkoholu i jedną bezalkoholową, aby goście mieli jakąś opcję.

Również wersja bezalkoholowa jest doskonałą bazą do dodania do niej rumu lub wódki.
Reklama

Dodatkowe wskazówki:
- Zrób bezalkoholową wersję grzanego wina, zamieniając sok jabłkowy na bezalkoholowe czerwone wino lub sok winogronowy.
- Możesz zrobić alkoholową wersję tego cydru, używając cydru zamiast soku jabłkowego.
- Daj temu napojowi zdrowy zastrzyk, używając miodu Manuka.
- Użyj tego przepisu jako bazy i pozwól swoim gościom dodać własnego rumu lub wódki lub nie dopuścić do spożycia alkoholu.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • jabłka: 4  szt
    • cytryna: 2 kawałki
    • cukier: 100 gramów
    • woda: 2 l
    • mięta: 1 gałąź

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia kompotu.
  2. składniki na kompot jabłkowy
  3. 2. Umyj jabłka w wodzie. Jeśli kupiłeś je na rynku, a zwłaszcza w supermarkecie, sprawdź obecność parafiny metodą opisaną powyżej i, jeśli to konieczne, przeciąć skórkę.
  4. Reklama
  5. 3. Każdy umyty owoc pokrój na ćwiartki, pestki pokrój w plasterki. Postaraj się działać tak szybko, jak to możliwe, aby krojenie nie miało czasu na ciemnienie od kontaktu z powietrzem.
  6. kroimy jablka
  7. 4. Wlej masę jabłkową do rondla / kotła lub innego pojemnika, w którym zamierzasz zaparzyć napój.
  8. wkladamy jablka do rondla
  9. 5. Wyciskanie soku z plasterków cytryny pomoże zachować kolor plastrów i zmniejszyć słodycz cukru granulowanego. Opcjonalnie użyj zamiast tego świeżych kawałków cytryny lub kwasu cytrynowego.
  10. 6. Dodaj cukier granulowany. Można go zastąpić miodem, ale wtedy ten słodki produkt należy dodać do już ugotowanego i schłodzonego do 35 stopni kompotu.
  11. dodajemy cukier i sok cytrynowy
  12. 7. Wlej ciepłą wodę. Opłucz łodygę mięty. Dodaj do garnka i umieść pojemnik na kuchence, włączając maksymalne ciepło. Upewnij się, że w garnku jest miejsce na gotowanie na wolnym ogniu.
  13. 8. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż plasterki owoców nadadzą płynowi kolor i smak. Masa jabłkowa powinna być miękka. Spróbuj i dopraw, jeśli to konieczne.
  14. wlewamy wodę i wkładamy miętę
  15. 9. Usuń gałązkę mięty i wyłącz ogień. Niech napój lekko ostygnie.
  16. 10. Jeśli gotujesz kompot jabłkowy latem, schłodź go w lodówce po ostygnięciu do temperatury pokojowej.
  17. usuwamy gałązkę mięty i schładzamy
  18. 11. Wlej świeży kompot jabłkowy do dzbanka, przelej do szklanek i filiżanek. Podawaj na ciepło zimą, a latem schłodzone lodem. Smacznego !
Domowa mrożona herbata
(1)