Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką)

2022-07-27 Autor przepisu Szefowa w swojej kuchni. ;-)

Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką)
Pyszny sposób na filet z kurczaka. Pieczemy go w piekarniku, dzięki czemu nie jest tłusty. By dodać nieco smaku (i kaloryczności;) faszerujemy go serami - fetą i mozzarellą oraz suszonymi pomidorami i pietruszką. Całość scala serek. Wyszło smacznie!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 2 filety z kurczaka
    • 5 suszonych pomidorów
    • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 
    • 150g sera feta
    • 100g sera mozzarella
    • 3 łyżki twarożku (typu Almette, do kanapek) 
    • sól, pieprz, czubryca czerwona (można zastąpić czerwoną papryką), czosnek granulowany

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce.
  2. 2. Dodajemy sól, natkę pietruszki i twarożek.
  3. Reklama
  4. 3. Mieszamy do dokładnego połączenia składników.
  5. 4. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem i czubrycą.
  6. 5. Do kieszonki obficie nakładamy farsz. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. 6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką)
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami
(1)
Dietetyczny obiad z kurczaka
(1)
Sałatka z sezamową piersią kurczaka
(1)