Domowy fast food do zrobienia w maksymalnie 30 minut, wliczając w to czas nagrzania piekarnika i pieczenia się frytek:). Podany przepis to dwie ogromne porcje lub 3 mniejsze.
- 300g polędwiczki wieprzowej
- 500g frytek mrożonych
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 papryka
- 3 ogórki kiszone
- 2 pomidory
- 100g sera feta
- przyprawa kebab-gyros
- olej
Sos:
- 200g jogurtu greckiego
- 200g keczupu pikantnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
1. Frytki pieczemy w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Polędwiczki siekamy na cienkie plasterki. Obficie posypujemy przyprawą kebab-gyros, smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.
3. Wszystkie warzywa drobno kroimy.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy keczup z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku.
5. Na talerzu układamy frytki a na to mięso, warzywa i sos w dowolnej kolejności. Posypujemy serem feta.